
Opvallend
Ruimte voor renteverlaging blijft beperkt
ECB verlaagt beleidsrente
De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagde afgelopen week voor het eerst sinds 2019 de beleidsrentes, conform verwachting met 25 basispunten. Daarmee is zij na de centrale banken van Zweden, Zwitserland en Canada de vierde centrale bank van de G10 die een start gemaakt heeft met het verlagen van de beleidsrentes. In aanloop naar de ECB-vergadering leefde steeds meer de verwachting dat deze renteverlaging de aftrap zou zijn van een reeks van renteverlagingen. Tijdens de persconferentie werden die verwachtingen echter getemperd door ECB-voorzitter Christine Lagarde: “Are we today moving into a dialing back phase? I wouldn’t volunteer that”. Enerzijds gaf de ECB-president aan dat het vertrouwen is toegenomen dat de inflatie blijft afnemen, anderzijds werden de inflatieverwachtingen voor 2024 en 2025 met 0,2% verhoogd naar respectievelijk 2,5% en 2,2%. Het moment van de volgende rentestap is daarmee nog hoogst onzeker. Op de obligatiemarkten worden nog één à twee verlagingen voor dit jaar ingeprijsd, op zijn vroegst in september.
Renteverlagingen G10 centrale banken

Bron: Bloomberg, Achmea IM
2-jaarsrente VS stijgt, 10-jaarsrente daalt

Bron: Bloomberg, Achmea IM
Amerikaanse baancreatie verrast positief
Door de robuuste economische ontwikkelingen worden de verwachtingen voor een eerste renteverlaging door de Amerikaanse centrale bank (Fed) al heel het jaar steeds verder naar achteren geschoven. Afgelopen weken leek het vertrouwen toe te nemen dat in september de eerste renteverlaging zou plaatsvinden. Zo verraste bijvoorbeeld de inkoopmanagersindex van de industrie negatief en duidden tegenvallende arbeidsmarktcijfers op een afkoelende arbeidsmarkt. Echter afgelopen vrijdag verraste de baancreatie juist heel positief. De nonfarm payrolls waren met 272 duizend fors hoger dan de verwachte 180 duizend. Daarnaast stegen de uurlonen harder dan verwacht en liggen deze met 4,1% ruim boven de inflatiedoelstelling. Weliswaar liep de werkloosheid tegen de verwachting op van 3,9% naar 4%, de sterke stijging van de baancreatie voerde de boventoon op de financiële markten. De kans op een renteverlaging in september viel daardoor sterk terug. Een eerste renteverlaging lijkt nu in november of mogelijk zelfs pas in december plaats te vinden. De Amerikaanse rentes stegen sterk na bekendmaking van de nonfarm payrolls. Over de hele week gezien steeg de 2-jaarsrente, terwijl de 10-jaarsrente toch nog een lichte daling liet zien.
Aandelen zetten nieuwe records neer
Wereldwijde aandelen gingen de week uit met een stijging van 1,2% in lokale valuta. Ondanks dat de kans op een spoedige renteverlaging door de Fed afnam en ook de verwachting voor een snelle tweede verlaging door de ECB getemperd werd, bleef het sentiment positief. Diverse aandelenmarkten bereikten nieuwe all time highs. Aandelenmarkten profiteerden van het aanhoudende optimisme rondom kunstmatige intelligentie (AI). Zo steeg bijvoorbeeld chipontwerper Nvidia, boegbeeld van AI, afgelopen week met ruim 10%. Sinds de publicatie eind mei van de winstcijfers is de koers van dit aandeel al met ruim 27% gestegen. Hierdoor slechtte Nvidia als derde bedrijf na Apple en Microsoft de grens van $3 biljoen qua marktkapitalisatie. Dichter bij huis profiteert Nederlands trots ASML ook van dit thema. Door een stijging van 10% afgelopen week werd ASML het op één na grootste bedrijf van Europa. Alleen moet ze de Deense farmaceut Novo Nordisk nog voor zich dulden.
Nvdia stuwt aandelenmarkt naar nieuw hoogterecord
