Opmars Japanse aandelen zet door
Vliegende start Japanse aandelenmarkten
De wereldwijde aandelenmarkten sloten de week positief af. Dit kwam vooral door de aandelen uit de ontwikkelde landen. De MSCI World index sloot de week af met een winst van 1,4% in euro gemeten. De opkomende markten deden het beduidend slechter. De MSCI Emerging Markets index sloot de week af met een verlies in euro van 0,5%. Ook in de tweede week van het jaar deden vooral Japanse aandelen het erg goed met een winst in euro van 4,5%. De Japanse aandelenmarkt zet daarmee de sterke trend van 2023 verder door. Toen sloot de Nikkei 225 index het jaar 28% hoger af. De Nikkei stond op het slot van vrijdag op een niveau van 35.577. Dat is het hoogste niveau in ruim 30 jaar en de aandelenindex nadert daarmee het piekniveau van 1989. Het lijkt er daarmee op dat de Japanse hervormingen en verbeteringen in de corporate governance die de laatste jaren zijn doorgevoerd eindelijk hun vruchten beginnen af te werpen. De Japanse beurs profiteert ook van een sterke instroom van buitenlands kapitaal.
Japanse aandelen naderen piek van 1989
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Italiaanse 10-jaarsrente en risico-opslag versus Duitsland
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Dalende trend kapitaalmarktrentes zet niet door
De laatste maanden van 2023 daalden de Europese kapitaalmarktrentes hard. Daarbij anticipeerden obligatiebeleggers op een verruiming van het monetaire beleid in 2024. Die verwachte daling van de beleidsrentes lijkt nu te zijn ingeprijsd. In de eerste weken van 2024 zette de daling van de Duitse kapitaalmarktrente niet door. De Duitse 10-jaarsrente bewoog nauwelijks en sloot de week 2 basispunten hoger af op 2,18%. Beleggers lijken daarmee in afwachting van meer richting gevend nieuws. De risico-opslagen van de verschillende eurolanden gingen wel over de volle breedte omlaag. Dit resulteerde in een winst van 0,5% voor Italiaanse staatsobligaties. Duitse staatsobligaties noteerden daarentegen een weekverlies van 0,2%. Op de markt voor kredietobligaties bleven de bewegingen beperkt. Veilige investment grade credits sloten de week vrijwel onveranderd af. De risicovollere highyieldobligaties hadden wel een goede week. De risico-opslagen daalden relatief sterk waardoor highyieldobligaties de week afsloten met een winst van ruim 1% hedged in euro.
Olieprijs nog steeds onder druk
De grondstoffenmarkten hadden een slechte week. Zowel de standaard S&P GSCI index als de variant met gelijke sectorgewichten noteerden een negatief rendement. De oorzaak lag bij prijsdalingen van energiegrondstoffen en industriële metalen. De industriële metalen staan al langer onder druk door de economische problemen in China en de wereldwijde malaise in de industriële sector. De aanhoudende spanningen in het Midden-Oosten hebben vooralsnog maar een beperkte invloed op de olieprijs. Ook de luchtaanvallen van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk op de Houthi’s in Yemen hadden vrijdag maar een beperkt effect op de olieprijs. De prijs van een vat Brentolie sloot de week iets lager af op ruim $78. Het aanbod van olie blijft dan ook onveranderd hoog, mede door record olieproductie in de Verenigde Staten. Naar verwachting produceren de Amerikaanse oliebronnen in 2024 ruim 13,2 miljoen vaten olie per dag. Op de valutamarkten waren de uitslagen beperkt. De euro werd iets sterker ten opzichte van de Amerikaanse dollar.