Opvallend
Handelsrelatie met China onder druk
Markten gestut door winstgroei en rentebeeld
De financiële markten kenden een rustige week waarin een positief sentiment de boventoon voerde. Beleggers reageerden positief nadat het aantal ontslagen in de VS harder steeg dan verwacht, iets wat duidt op verdere afkoeling van de economie. De kans dat de Federal Reserve dit jaar de rente gaat verlagen is daarmee weer iets toegenomen. De Amerikaanse 10-jaarsrente bleef min of meer gelijk, terwijl de Amerikaanse aandelenmarkt een stijging van 1,8% liet zien. De Amerikaanse aandelenbeurs schuurt daarmee langs de recordstand van eind maart. Wat daar verder aan bijdroeg, waren de positieve bedrijfsresultaten. Met name de winstgroei pakte over de linie genomen beter uit dan verwacht. Aan beide kanten van de oceaan zorgde dit voor een goede stemming. De graadmeter voor de Europese beurzen, de Euro STOXX 600, steeg 3% en scherpte z’n recordstand verder aan. Uiteindelijk sloten aandelen uit ontwikkelde markten af met een weekwinst van 1,8% in euro. Ook de meeste obligaties eindigden de week in het groen door lagere kapitaalmarktrentes en gedaalde kredietopslagen.
Aandelenindices zetten opmars voort
Bron: Bloomberg, Achmea IM
“The EU is prepared to deploy all tools available to defend its economies if China fails to offer fair access to its markets.”
Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie
Xi Jinping op tour d'Europe
De Chinese president Xi Jinping was deze week op staatsbezoek in Europa. In Parijs sprak de Chinese president met de Franse president Macron en de voorzitter van de Europese Commissie Von der Leyen. Ze spraken onder andere over de verder opgelopen spanningen tussen China en het Westen. Zo verwijt de Europese Commissie de Chinese overheid het verlenen van ‘marktverstorende’ staatssteun voor Chinese bedrijven. Vooral producenten van elektrische auto’s, zonnepanelen en windmolens krijgen hierdoor een oneerlijke concurrentiepositie die ten kosten gaat van westerse bedrijven. De Europese Commissie werkt aan een pakket van extra importheffingen om zo de Chinese afzet te beperken. Het is nog niet duidelijk wat de tegenreactie van de Chinese autoriteiten zal zijn, maar dat de relatie verder op scherp is komen te staan, is duidelijk. In de Verenigde Staten zijn verdere exportbeperkingen tegen China afgekondigd. Zo willen de Amerikanen de export van onder andere computerchips aan Huawei verder aan banden leggen. Dit uit vrees voor spionage. Daarmee wil de Verenigde Staten haar leidende rol in de technologiewedloop beschermen. Afgelopen weekend werd bekend dat de regering Biden de importheffingen op Chinese elektrische auto's zal verhogen van 25% naar 100%. Dit om de eigen producenten op de binnenlandse markt te beschermen.
Goedkope yen zit China dwars
De valutamarkten lijkt zet men zich schrap te zetten voor een mogelijke valutaoorlog tussen grootmachten China en Japan. Lange tijd was de ‘dure’ Japanse yen een rem op de export van Japanse goederen en gold China als belangrijkste exporteur van regio. Maar door de verdere depreciatie van de Japanse yen wordt het importeren van Japanse goederen voor veel landen goedkoper. Chinese en Japanse bedrijven komen elkaar steeds vaker tegen. Dit is slecht nieuws voor de beleidsmakers in Beijing. De export is nog altijd een belangrijke aanjager van de kwakkelende Chinese economie. Een zwakke munt zou kunnen helpen om de concurrentiekracht te vergroten en de economie een impuls te geven. De People’s Bank of China kijkt dan ook met argusogen naar andere centrale banken in de regio. Wanneer meerdere landen hun valuta verder laten depreciëren om de export te bevorderen kan dit ontaarden in een heuse valutaoorlog. De Chinese centrale bank wacht vooralsnog met het verlagen van de beleidsrente, en houdt daarmee de waarde van yuan nu min of meer gelijk. Een zwakke yuan zorgt namelijk ook voor de nodige binnenlandse problemen, buitenlandse schulden stijgen in waarde, een mogelijke kapitaalvlucht en het afzwakken van de munt zal voor China als trotse opkomende natie als een verlies aanvoelen.