Amerikaanse economie vertoont scheurtjes
Banengroei VS vertraagt
De Amerikaanse economische data van afgelopen week lieten een verslechtering zien. Dat duidt op een afkoeling van de robuuste groei. Onder meer een hele reeks aan vertrouwenscijfers en de belangrijke arbeidsmarktdata over april werden gepubliceerd. De vertrouwenscijfers vielen per saldo wat tegen. Zo daalde het consumentenvertrouwen tegen de verwachting in van 103,1 naar 97.0. Dat is het laagste niveau sinds juli 2022. De huidige situatie werd nog als positief beoordeeld, maar het vertrouwen in de toekomst holde achteruit. In de industriële sector blijft het vertrouwen zwak. De ISM Manufacturing index zakte weer tot onder de 50 wat duidt op krimp in de sector. Ook de arbeidsmarktdata viel per saldo tegen. Het aantal nieuw gecreëerde banen (Nonfarm Payrolls) viel sterk terug en was ook fors lager dan verwacht. Met 175 duizend nieuwe banen in april was het de laagste banengroei in zes maanden. Het werkloosheidspercentage liep hierdoor op naar 3,9%. De jaar-op-jaar groei van de uurlonen daalde van 4,1% naar 3,9%. De tegenvallende arbeidsmarktcijfers werden positief ontvangen door beleggers. De verzwakking van de arbeidsmarkt vergroot de kansen dat de Fed de beleidsrente gaat verlagen.
Groei uurlonen zakt onder de 4%
Bron: Bloomberg, Achmea IM
“I don’t know how long it’ll take, (…) I can just say that when we get that confidence then rate cuts will be in scope, and I don’t know exactly when that will be.”
Fed-voorzitter Jerome Powell
De Fed wikt en weegt
Alle ogen waren gericht op de beleidsvergadering van de Amerikaanse centrale bank (Fed). Fed-voorzitter Powell hield de hoop levend dat de beleidsrente dit jaar nog wordt verlaagd, maar gaf tegelijkertijd aan dat de hardnekkig hoge inflatie het vertrouwen daarin ondermijnt. Beleggers waren daarnaast opgelucht dat wat de Fed betreft een extra renteverhoging onwaarschijnlijk is. Na een reeks van tegenvallende inflatiecijfers nam eerder de vrees toe dat de volgende stap van de Fed weleens een renteverhoging in plaats van een renteverlaging zou zijn. Dat is wat Powell betreft dus niet aan de orde. De Fed bereidt zich nog steeds voor op een verlaging van de beleidsrente. Dit vereist echter eerst meer bewijs dat de inflatie bestendig richting de doelstelling van 2% is gedaald. Per saldo is de boodschap van de Fed dat de beleidsrente langer hoog blijft dan eerder verwacht. De Fed doet ook geen uitspraken over een verwacht tijdspad voor de beleidsrente.
Vastgoedcrisis hoofpijndossier voor de Chinese autoriteiten
Ondanks tekenen van herstel, blijft de Chinese economie kwakkelen. Zo waren de inkoopmanagersindices over april per saldo zwak. Eén van de grootste problemen voor de Chinese economie is de aanhoudende vastgoedcrisis. De woningmarkt zit al drie jaar in het slop. De woningprijzen en -verkopen dalen gestaag en de investeringen in vastgoed zijn scherp teruggevallen. Door de crisis zitten veel grote Chinese vastgoedbedrijven in zware financiële problemen. Ondanks verschillende steunmaatregelen van de Chinese autoriteiten is van herstel nog geen sprake. Dat is slecht nieuws voor president Xi. De vastgoedcrisis trekt een zware wissel op het sentiment van de Chinese consument en vormt een bedreiging voor de financiële stabiliteit. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Chinese overheid afgelopen week bekend maakte dat er nieuwe steunmaatregelen komen. Om de leenkosten te drukken wordt overwogen om de beleidsrente te verlagen. Ook de reservevereisten voor het bankwezen gaan waarschijnlijk omlaag. De Chinese vastgoedcrisis heeft veel kenmerken van een klassieke zeepbel die leegloopt. Het is dan ook maar de vraag of deze maatregelen gaan helpen.