Amerikaanse baancreatie boven verwachting
Robuust beeld Amerikaanse economie
De Amerikaanse economie laat een robuust beeld zien. Zo steeg de inkoopmanagersindex van de industrie van het Institute of Supply Management (ISM) onverwachts tot boven de 50. Voor het eerst sinds september 2022 duidt deze indicator dus weer op groei in plaats van krimp van de Amerikaanse industrie. Daar staat tegenover dat de inkoopmanagersindex van de dienstensector (ISM Services) onverwachts terugviel, van 52,6 naar 51,4. In de dienstensector valt de groei dus wat terug. De Amerikaanse arbeidsmarkt ligt er per saldo goed bij. Zo kwamen er 303.000 nieuwe banen (nonfarm payrolls) bij, aanzienlijk meer dan de 214.000 die verwacht werden. De werkloosheid liep terug van 3,9% naar 3,8%. Door de gemiddeld genomen gunstige economische ontwikkelingen is de marktconsensus verschoven naar een zachte landing van de Amerikaanse economie. Sommige economen gaan er zelfs vanuit dat de economie helemaal niet meer terugvalt, maar zelfs weer aantrekt. Of dat werkelijk het geval is, zal voor een belangrijk deel afhangen van de inflatie- en renteontwikkelingen.
Amerikaanse industrie trekt aan
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Verwachte totale renteverlaging over 2024 neemt af
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Kans op renteverlaging Fed afgenomen
De keerzijde van de robuuste ontwikkelingen van de Amerikaanse economie is dat de daling van de inflatie hapert. De inflatie wordt waarschijnlijk pas echt onder controle gebracht bij een harde landing van de economie. Doordat dit scenario uit beeld is geraakt en de economie er juist goed bij ligt, blijft de inflatiedruk aanwezig. De meeste bankiers van de Amerikaanse centrale bank (Fed) lieten zich afgelopen week dan ook terughoudend uit over het verlagen van de beleidsrente. Ze wensen meer duidelijkheid dat de inflatie zich naar blijvend lagere niveaus begeeft, voordat de beleidsrente verlaagd wordt. Een te vroege verlaging brengt te veel risico’s met zich mee. Maar vooralsnog gaan de Fed-bankiers nog steeds uit van meerdere renteverlagingen dit jaar. Op de rentemarkten wordt de kans op een renteverlaging wel steeds verder naar achteren geschoven. Zo werd begin maart een vrijwel zekere eerste renteverlaging in juni ingeprijsd, inmiddels is die kans nog maar 54%. Aan het begin van het jaar werden nog renteverlagingen ingeprijsd van in totaal circa 1,5% voor 2024, momenteel nog maar circa 0,75%.
Eurozone-inflatie daalt gestaag
De eurozone-economie ligt er aanzienlijk zwakker bij dan de Amerikaanse economie. Wel duidt de (composite) inkoopmanagersindex voor het eerst sinds mei vorig jaar weer op groei in de eurozone. De inkoopmanagersindex van de industrie duidt nog wel op krimp, maar het definitieve cijfer over maart werd licht positief bijgesteld. Dat geldt ook voor de inkoopmanagersindex van de dienstensector. De positieve bijstellingen golden voor de vier grote eurolanden. Maar van deze vier landen zorgen Italië en Spanje voor groei, in Duitsland en Frankrijk is er nog steeds sprake van krimp van de economische activiteit. De inflatie in de eurozone daalde harder dan verwacht. De consumentenprijsinflatie (CPI) liep terug van 2,6% naar 2,5% jaar-op-jaar. De core CPI, exclusief de energie- en voedselcomponenten, daalde van 3,1% naar 2,9%. Ook de daling van de producentenprijzen zette door. Gezien al deze ontwikkelingen is de kans op een renteverlaging in juni door de Europese Centrale Bank (ECB) een stuk groter dan door de Fed.