Grondstoffen in de lift
Aandelen maken pas op de plaats
Na weken waarin aandelen van record naar record stegen, maakten aandelen afgelopen week een pas op de plaats. De aandelenkoersen deinden afgelopen week vooral mee met de verwachtingen over de timing van de eerste renteverlaging van de Fed. Geruststellende woorden van Fed-voorzitter Jerome Powell zorgden voor koersstijgingen, terwijl gunstige macro-economische cijfers weer zorgden voor koersdruk. Ook de oplopende spanningen in het Midden-Oosten deden het sentiment geen goed. Uiteindelijk eindigden aandelen uit de ontwikkelde landen de week met een verlies van 1% in lokale valuta. Japanse aandelen presteerden met een verlies van 2,5% het slechtst. Aandelen uit de opkomende markten sloten de week nog wel met een kleine winst van 0,1% in euro af. De sector energie was met een winst van ruim 3% veruit de best presterende sector. Sinds de sterke stijging van de olieprijs de afgelopen weken, maakt de energiesector een inhaalslag. Energie is dit jaar nu een van de best presterende sectoren.
Energie-aandelen maken inhaalslag
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Kapitaalmarktrentes omhoog
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Kapitaalmarktrentes lopen op
Vrijwel alle obligaties eindigden de week met negatieve rendementen. Staatsobligaties lieten de grootste dalingen zien. Deze daalden door een stijging van de kapitaalmarktrentes. Zo steeg de Duitse 10-jaarsrente met 10 basispunten naar 2,4%. De Amerikaanse 10-jaarsrente steeg met 20 basispunten naar 4,4%, het hoogste niveau sinds november vorig jaar. Ook de renteniveaus op de kortere looptijden stegen, maar wel minder hard. De meer risicovolle vastrentende waarden hadden minder grote verliezen dan staatsobligaties. Dat kwam doordat de risico-opslagen, behalve die van high yield, daalden. Staatsobligaties uit de opkomende markten in lokale valuta (EMD LC) behaalden als enige vastrentende categorie een positief rendement in euro’s gemeten. Deze obligaties profiteerden van een appreciatie van de opkomendelandenvaluta’s ten opzichte van de euro.
Goudprijs rijgt records aaneen
De categorie grondstoffen was de grote winnaar van de week. Op agrarische grondstoffen na, eindigden alle grondstoffen met winsten van gemiddeld 5%. De prijs voor een vat Brent olie steeg met bijna 5% naar $91,2, het hoogste niveau sinds oktober vorig jaar. De olieprijs profiteerde van het handhaven van de productiebeperkingen door de OPEC+ landen, waardoor de oliemarkt naar verwachting krap blijft. Daarnaast profiteerde de olieprijs van de oplopende spanningen in het Midden-Oosten. Israël waarschuwde voor een mogelijke aanval van Iran, als reactie op een luchtaanval op het Iraanse consulaat in Syrië. Deze oplopende spanningen ondersteunen ook de goudprijs, net als de goudaankopen van centrale banken, zoals die van China. Ondanks dat de (reële) rentes opliepen, rijgt de goudprijs vrijwel dagelijks nieuwe records aaneen. De goudprijs steeg afgelopen week met ruim 4% naar $2.330 per troy ounce