Europese industrie blijft zwak
Europese industrie in woelige wateren
De Europese industrie blijft in een lastig vaarwater. Afgelopen week werd duidelijk dat de industriële productie in Europa in januari op maandbasis met 3,2% is gedaald. Economen verwachtten een beperktere daling van 1,8%. De zwakte in de industrie past in het beeld dat de ECB heeft van de Europese economie.
Voor 2024 gaat men uit van een beperkte economische groei van 0,6%. Een neerwaartse bijstelling ten opzichte van de 0,8%, die men in december nog voor 2024 verwachtte. Alom wordt daarom verwacht dat de ECB in juni een eerste renteverlaging zal doorvoeren. De vraag is hoeveel ruimte er is om de rente verder te verlagen in 2024. De inflatiecijfers die afgelopen week naar buiten kwamen, toonden dat de Europese inflatie zich nog steeds boven het middellangetermijndoel van 2% bevindt. In Duitsland en Nederland lag de inflatie in februari nog op 2,7% (j-o-j).
Europese industrie kwakkelt verder
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Amerikaanse consument iets minder optimistisch
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Vertrouwen laagste inkomensgroepen VS neemt af
Ondanks de historisch hoge inflatie en de snelle stijging van de beleidsrente in 2022/2023 bleek de Amerikaanse economie verrassend veerkrachtig. Een belangrijke factor hierin waren de consumentenbestedingen die, ondanks de hoge inflatie, in reële termen door zijn blijven groeien. De recentste economische cijfers lijken echter aan te geven dat de consumentenbestedingen onder druk komen te staan. De indicator van de University of Michigan die het consumentenvertrouwen van de Amerikaanse consument meet, daalde afgelopen maand onverwachts van 76,9 naar 76,5. Men ging hierbij juist uit van een verbetering naar 77,1. Onderliggend aan dit cijfer blijkt dat wanneer het cijfer naar inkomensinkomensniveau wordt uitgesplitst met name het vertrouwen bij de laagste inkomensgroep onder toenemende druk komt te staan. De laagste inkomens scoren aanzienlijk lager (69,0) dan de hoogste inkomens (92,3). Een signaal dat de hoge rente en inflatie met name de Amerikanen met een relatief laag inkomen pijn beginnen te doen.
Chinese centrale bank laat rente ongewijzigd ondanks zwakke economie
De Chinese economie kampt sinds 2021 – het jaar dat de coronacrisis China in zijn greep hield – met economische malaise. De prijzen van nieuwe huizen – een voor de Chinese economie belangrijke graadmeter – zitten al enkele jaren in een dalende trend. Afgelopen week werd duidelijk dat ook in februari de prijzen van nieuwe en bestaande woningen op maandbasis wederom zijn gedaald, met respectievelijk 0,4% en 0,6%. Ook de cijfers over de nieuw verstrekte leningen stelden teleur. Zowel de leningen aan bedrijven als aan huishoudens (hoofdzakelijk hypotheekleningen) lieten een sterker dan verwachte daling zien. Ondanks de zwakte in deze cijfers liet de Chinese centrale bank de belangrijkste beleidsrente afgelopen week ongewijzigd op 2,5%.