Beurzen beginnen 2024 met daling
Aandelen lager door minder verwachte rentedalingen
Het jaar 2024 begon voor wereldwijde aandelen met een daling van 1,4% in lokale valuta gemeten. Deze daling kwam voor een groot deel op het conto van technologiebedrijf Apple dat circa 6% verloor en daarmee goed was voor circa 30 basispunten van de totale daling van de index (het gewicht van Apple bedroeg eind 2023 5% van de wereldwijde aandelenindex). Maar ook andere technologieaandelen, zoals Intel en ASML, verloren afgelopen week. Beleggers kijken overduidelijk met argusogen naar de eind vorig jaar sterk opgelopen waarderingen van deze bedrijven. De aandelenindex van opkomende markten noteerde net als de aandelenindex van ontwikkelde markten 1,4% lager in lokale valuta. Ook hier waren het de technologiebedrijven die het grootste deel van de daling (circa 80 basispunten) voor hun rekening namen.
Techaandelen onder druk in 2024
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Kapitaalmarktrentes hoger in 2024
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Kapitaalmarktrente hoger door sterke banengroei
Het sterke banencijfer in de Verenigde Staten had zijn weerslag op de obligatiemarkten. Doordat beleggers de kans op renteverlagingen op korte termijn hierdoor lager inschatten, steeg de Amerikaanse 10-jaarsrente met 17 basispunten naar 4,05%. Ook de Duitse tegenhanger steeg en noteert nu 2,16%, 14 basispunten hoger dan aan het begin van de week. Door deze bewegingen verloren Amerikaanse en Europese staatsobligaties respectievelijk 1,1% en 1,4% van hun waarde (gemeten in lokale valuta). Kredietobligaties lieten vergelijkbare verliezen zien. Investment grade kredietobligaties en wereldwijde highyieldobligaties noteerden beide 1,1% lager in lokale valuta. De obligaties van opkomende landen (EMD) in harde valuta’s verloren 2,0%. EMD in lokale valuta wist de schade nog enigszins te beperken met een min van 0,4% in euro’s.
Energie hoger door conflictsituatie Midden-Oosten
De kans dat het conflict in Gaza langer zal duren en ook meer landen zal treffen, lijkt in de afgelopen weken toegenomen. Israël trof in de afgelopen weken onder andere een hoge Iraanse militair in Syrië en een Hamas-leider in Libanon. Daarnaast vallen de Houthi’s in Jemen schepen op de Rode Zee aan uit solidariteit met Gaza. De onrust in het Midden-Oosten had afgelopen weken een beperkte invloed op de olieprijzen, maar meer recent lijken beleggers zich toch meer zorgen te gaan maken over de consequenties van het conflict voor de energievoorraden. De prijs van een vat Brentolie noteerde eind vorige week op $78,8. Bijna $2 hoger dan begin dit jaar. In Europa steeg daarnaast de gasprijs ook met ruim 7% naar €34,3/MWh vanwege het uitzonderlijk koude winterweer in Noord-Europa. De overige grondstoffensectoren daalden waardoor de gelijkgewogen grondstoffenindex per saldo 1,1% lager sloot (gemeten in Amerikaanse dollar). Op de valutamarkten steeg de Amerikaanse dollar en noteert deze nu op €1,09.