Korte rentes hard omlaag
Positieve aandelenrendementen
Aandelenmarkten sloten de week per saldo met een plus af. Het totaalrendement van de wereldwijde aandelenindex bedroeg bijna 1% (euro hedged). In euro’s gemeten kwam het totaalrendement uit op bijna 2%. De anticipatie op renteverlagingen volgend jaar zorgt voor optimisme onder beleggers. Tegelijkertijd nemen de zorgen over de macro-economische ontwikkelingen toe. De eurozone schurkt tegen een recessie aan en in de Verenigde Staten wordt een verdere afkoeling van de economie verwacht en door sommige analisten zelfs een recessie voor volgend jaar. Deze krachten hielden elkaar gedurende afgelopen week grotendeels in evenwicht, waarbij het optimisme uiteindelijk de boventoon voerde. Het totaalrendement van aandelen opkomende markten in euro gemeten bedroeg ruim 1%, ondanks het negatieve totaalrendement van de Chinese aandelenmarkt. De Chinese aandelenmarkt heeft het nog steeds moeilijk en sloot de week met een verlies van circa 2% in euro af. Door matige Chinese aandelenrendementen dit jaar blijft de regio Azië achter bij de andere regio’s binnen de opkomende markten.
Aandelen Azië blijft achter
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Daling 2-jaarsrentes
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Rentes over de hele curve hard omlaag
De risicovrije rentes daalden flink afgelopen week. De dalende inflatiecijfers in zowel de Verenigde Staten als de eurozone geven beleggers het vertrouwen dat centrale banken de beleidsrentes volgend jaar gaan verlagen. Sommige centrale bankiers, waaronder Waller in de Verenigde Staten en Panetta en Villeroy de Galhau in de eurozone, hintten hierop. Hierdoor daalden de rentes over de hele curve. De Duitse 2-jaarsrente daalde met maar liefst bijna 40 basispunten naar 2,68%. De Amerikaanse evenknie daalde met ruim 40 basispunten naar 4,54%. Ook de lange rentes daalden. De Duitse 10-jaarsrente daalde met bijna 30 basispunten naar 2,36% en de Amerikaanse 10-jaarsrente daalde met 30 basispunten naar 4,20%. Een ruime maand geleden bereikten deze rentes nog de hoogste niveaus in jaren. Risico-opslagen voor de risicovollere vastrentende categorieën daalden licht of bleven constant. Al met al lag het totaalrendement van de meeste vastrentende waarden afgelopen week tussen de 1% en 2%.
Goudprijs richting record
De olieprijs kende afgelopen week een volatiel verloop. In aanloop naar de Opec-vergadering steeg de olieprijs. Na bekendmaking van het besluit, en vooral door de onduidelijkheid hierover, daalde de prijs vervolgens weer. Per saldo was sprake van een daling van circa 2%. De prijs voor een vat Brentolie bedraagt nu circa $79. De goudprijs schurkt tegen een recordprijs aan, mede door de anticipatie op lagere beleidsrentes. De goudprijs bedraagt nu ruim $2070 voor een troy ounce. Ook de zilverprijs zit de laatste weken in de lift. Afgelopen week steeg de prijs van zilver met bijna 5%. De zilverprijs bedraagt nu ruim $25 per troy ounce. In tegenstelling tot de goudprijs, zit de zilverprijs nog ver onder zijn historisch record.