Piek beleidsrentes bereikt
ECB maakt pas op de plaats
De ECB hield de beleidsrentes ongewijzigd. De depositorente bedraagt 4% en dit was in lijn met de consensusverwachting. Deze pas op de plaats volgt op 10 opeenvolgende renteverhogingen. De ECB verwacht dat wanneer de beleidsrentes lang genoeg op de huidige niveaus gehouden worden, dit voldoende bijdraagt aan het intomen van de inflatie. Volgens ECB-president Christine Lagarde is het dan ook nog veel te vroeg om renteverlagingen te overwegen. De deur voor verdere renteverhogingen werd wel opengehouden, maar de drempel hiervoor lijkt vrij hoog te liggen. Al met al was de communicatie van de ECB vrij dovish. De zwakke economische activiteit (zie eurozone-economie in zwaar weer), de afkoelende arbeidsmarkt en de afnemende inflatie zijn redenen voor de ECB om vanaf nu voorzichtig te werk te gaan. Aan het beleid ten aanzien van de opkoopprogramma's werd niets gewijzigd. Het herbeleggen van aflopende obligaties uit het pandemie-opkoopprogramma (PEPP) gaat door tot en met het einde van 2024. De kans is groot dat de beleidsrente in deze economische cyclus z’n piek heeft bereikt.
“The fact that we are holding doesn’t mean to say that we will never hike again.”
ECB-president Christine Lagarde
Duits ondernemersvertrouwen stijgt licht
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Eurozone-economie in zwaar weer
De economische activiteit in de eurozone is zwak. De voorlopige inkoopmanagersindices (PMI) van de eurozone vielen in oktober opnieuw tegen. De composite PMI voor de eurozone daalde van 47,2 naar 46,5, terwijl een lichte stijging verwacht werd. Zowel de verwachtingen voor de industrie als de dienstensector verslechterden. Dit cijfer is een negatief signaal voor de economische groei de komende maanden. De kans is groot dat de eurozone-economie zowel in het derde als in het vierde kwartaal een economische krimp laat zien. Uit de Bank Lending Survey van de ECB bleek dat de kredietgroei in de eurozone onder druk staat door het krappere monetaire beleid. De vraag naar krediet daalde en vooral de vraag naar hypotheken daalde harder dan verwacht. Klein lichtpuntje was de verbetering van het Duitse ondernemersvertrouwen (IFO index). Deze index verbeterde licht van 85,8 naar 86,9 en kwam boven verwachting uit. Maar het niveau is nog steeds laag en dit cijfer is doorgaans vrij volatiel.
Sterke Amerikaanse macro-data
De Amerikaanse macro-economische data zijn overwegend robuust. De veerkracht van de Amerikaanse economie dit jaar heeft velen verrast. De Amerikaanse economie ligt er een stuk beter bij dan die van de eurozone en China. Dit kwam afgelopen week bijvoorbeeld tot uiting in de inkoopmanagersindices. In de Verenigde Staten steeg de composite PMI van 50,2 naar 51. Dit was hoger dan verwacht en dit niveau duidt op economische expansie. De groei van de Amerikaanse economie in het derde kwartaal kwam uit op 4,9% op jaarbasis. Dit was hoger dan verwacht en een stijging ten opzichte van het tweede kwartaal. Ook de orders voor duurzame goederen in september stegen harder dan verwacht. Vooralsnog heeft de Amerikaanse economie de tegenwind door de hoge inflatie en gestegen rentes goed doorstaan. Hier en daar pakken wel enkele donkere wolken zich samen. Zo stijgen de betaalachterstanden op leningen, zoals credit cards en autoleningen, neemt het aantal faillissementen toe en is de betaalbaarheid voor een huis voor de mediane inkomensgroep sterk verslechterd, vooral vanwege de krappere financiële condities.