Nieuwe escalatie Palestijns-Israëlisch conflict
Verrassingsaanval Hamas stort Midden-Oosten in chaos
Het meest onverwachte nieuws van afgelopen week kwam afgelopen zaterdag uit Israël. Terwijl de meeste Israëliërs zich klaarmaakten om een feestdag te vieren begon Hamas een grootschalige aanval in het zuiden van het land. Verschillende zuid-Israëlische plaatsen werden aangevallen met honderden doden en ontvoeringen als gevolg. Als vergelding beschoot Israël een groot aantal doelen in de Gazastrook met opnieuw honderden doden en gewonden als gevolg. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu verklaarde in oorlog te zijn met Hamas. Als gevolg van de inval daalde de Israëlische aandelenindex TA-35 met 6,4%. Ook andere aandelenbeurzen in het Midden-Oosten leden verliezen. Op de Wereldwijde MSCI World-index zal het effect echter klein zijn: het gewicht van Israël in de index is slechts 17 basispunten. Het effect van de inval op de grondstoffenmarkten is op het moment van schrijven nog onbekend, maar in het verleden zorgde onrust in het Midden-Oosten voor forse stijgingen van de olie- en goudprijs.
Israëlische TA-35 index verliest fors door inval
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Amerikaanse rente op hoogste punt in 16 jaar
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Amerikaanse rente naar nieuw hoogtepunt
De rente op Amerikaanse staatsobligaties steeg afgelopen week naar nieuwe hoogtes. Op woensdag bereikte de 10-jaars rente kortstondig het niveau van 4,87% - het hoogste niveau in circa 16 jaar. Een belangrijke factor achter de stijging van de Amerikaanse rente zijn de toenemende zorgen over de polarisatie in de Amerikaanse politiek en de fiscale gezondheid van de Verenigde Staten. Afgelopen week werd Kevin McCarthy als de speaker van het Huis van Afgevaardigden afgezet. In een manoeuvre zonder precedent voegden acht Republikeinse parlementsleden zich bij de Democratische minderheid om McCarthy naar huis te sturen. De reden hiervoor was onvrede bij deze Republikeinen over de eerder door McCarthy gesloten deal om een shut down van de Amerikaanse overheid per 1 oktober te voorkomen. Door de afzetting van McCarthy groeit de kans dat de Amerikaanse overheid op 17 november alsnog op slot moet. Dit zet op zijn beurt weer druk op de kredietwaardigheid van de Amerikaanse overheid.
Amerikaans banencijfer fors sterker dan verwacht
Het meest in het oog springende economische cijfer afgelopen week was ongetwijfeld het Amerikaanse banencijfer, de zogenoemde non-farm payrolls. Deze belangrijke graadmeter van de Amerikaanse banenmarkt kwam uit op 336.000 nieuwe banen. Dat was flink hoger dan de 170.000 waar economen rekening mee hielden. Financiële markten interpreteerden dit als een duidelijk signaal dat de Amerikaanse arbeidsmarkt er nog steeds goed voor ligt. De overige economische cijfers lijken echter minder gunstig. De werkloosheid blijft ondanks de banengroei hangen op 3,8%, waar juist een lichte daling naar 3,7% was verwacht. Daarbij kwam het banencijfer in de household survey juist lager uit dan voorzien: 86.000 vs, 150.000 verwacht. Mogelijk was de onverwacht sterke non-farm payroll toe te schrijven aan de sterke vraag naar horeca-consumptie gedurende de zomer. Het is waarschijnlijk dat de banengroei in oktober – mede door de stakingen in de autobranche – tegen zal vallen.