Beleggers zien rente higher for longer
Amerikaanse aandelen positieve uitzondering in neergaande markt
Het verrassende goede Amerikaanse banencijfer zorgde er in de laatste handelsuren op vrijdag voor dat de Amerikaanse aandelenmarkten de week als enige met een plus (0,5% in lokale valuta) eindigde. In Europa (-1,2%) domineerden zorgen over de penibele staat van de economie. De grootste daling was echter op de Japanse aandelenmarkt (-2,6%). Desondanks zijn Japanse aandelen vooralsnog de grote winnaars van 2023 met een plus van 22,6% year-to-date. Aandelen van opkomende landen noteerden eveneens lager (-1,1%). Op de middellange termijn betekent de gestegen Amerikaanse rente dat aandelen onder druk zullen komen te staan. Hedgefund manager Bridgewater schat dat het huidige niveau van de reële rente de hoogste horde vormt voor de aandelenmarkt sinds het knappen van de dot-com bubble aan het begin van deze eeuw.
Japanse aandelen winnaars van 2023 (in lokale valuta)
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Amerikaanse rentecurve minder invers
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Beleggers verwachten dat hoge rente langer aanhoudt
Kapitaalmarktrentes liepen op, waardoor ook op de obligatiemarkten rode cijfers werden geschreven. De rente op een Amerikaanse 10-jaarsstaatslening steeg heel even tot 4,7%, een niveau dat in 2007 voor het laatst werd waargenomen. De meevallende inflatiecijfers zorgden vervolgens voor enige terugval tot 4,57%. De Duitse tegenhanger piekte kortstondig op 2,93%, maar sloot de week af op 2,84%, 10 basispunten hoger dan een week geleden. Binnen de eurozone zorgt de koers van de ECB voor spanningen. Zuidelijke lidstaten hebben te kampen met fors hogere rentebetalingen op hun staatsschuld. Dit zorgt al met al voor de nodige druk op de overheidsbegroting van onder meer Italië. De kredietopslag van Italiaanse staatsleningen liep daardoor verder uit. Ook de kredietopslagen voor bedrijfsobligaties veerden op. Alle obligatiecategorieën sloten hierdoor af met verlies.
Amerikaanse rente duwt euro-dollarkoers verder omlaag
Een directe consequentie van de fors stijging van de Amerikaanse rente was een verdere versterking van de Amerikaanse dollar. De Amerikaanse dollar steeg gedurende de week tot boven de 0,95 euro per dollar om uiteindelijk de week iets onder dat niveau te sluiten. De grootste beweging op de valutamarkten was echter van de Russissch roebel. Ten opzichte van de Amerikaanse dollar doorbrak deze de psychologische grens van 100 roebel per Amerikaanse dollar. Dat is het laagste niveau sinds maart vorig jaar. Een belangrijke factor in de daling van de roebel is de zwakke olieprijs. De prijs van een vat Brentolie daalde in een week met liefst $10 dollar van $95,3 naar $84,3 door verslechterende economische cijfers in met name Europa en China. Waarschijnlijk zorgt de oorlog in Israël echter voor weer wat opwaartse druk op de energieprijzen. Per saldo verloor de brede grondstoffenindex afgelopen week 5,3% doordat ook basismetalen aanzienlijke verliezen noteerden.