Meevallende inflatiecijfers
Europese kerninflatie op 4,5%
In september is de inflatie in de eurozone verder gedaald. De jaarlijkse geldontwaarding bedroeg ‘slechts’ 4,3% en bereikte daarmee het laagste niveau in bijna twee jaar. Dit is 0,2%-punt lager dan waar analisten voorafgaand van uitgingen. Ook de Europese kerninflatie, de inflatie geschoond voor de volatiele voedsel- en energieprijzen, zakte meer dan de consensusverwachting en bedroeg 4,5% jaar-op-jaar. Onderling zijn de inflatieverschillen tussen lidstaten groot. In Duitsland liep de inflatie fors terug, terwijl in Spanje de inflatie weer boven de 3% uitkwam. In Frankrijk steeg de inflatie voor de tweede maand op rij en in Italië viel de inflatie hoger uit dan verwacht. Het Nederlandse prijspeil lag volgens de Europese maatstaf (HICP) zelfs 0,3% lager dan een jaar geleden. Hier speelt mee dat het Nederlandse inflatiecijfer met een hernieuwde rekenmethodiek is bepaald en daarmee (tijdelijk) een verstoord beeld geeft. Het dalende Europese inflatiecijfer is goed nieuws voor de beleidsmakers van de Europese Centrale Bank (ECB) die de cijfers gebruiken om hun beleid op te sturen. Na de tamelijk onverwachte rentestap in de laatste beleidsvergadering, hint de ECB nu op een tijdelijke pauze bij verdere renteverhogingen.
Inflatiecijfers verschillen tussen eurolanden
Bron: Bloomberg, Achmea IM
PCE-kerninflatie VS licht gedaald
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Amerikaanse inflatiecijfers stemmen positief
In navolging van de beleidsvergadering van de Amerikaanse centrale bank (Fed) waren de ogen deze week gericht op de PCE-inflatiecijfers. De Personal Consumption Expenditure price index, kortweg PCE Deflator is de favoriete inflatiemaatstaf van de Fed. Het PCE-cijfer meet prijsstijgingen van een grote reeks consumentenuitgaven. Ten opzichte van een jaar geleden steeg het indexcijfer met 3,5% en ten opzichte van een maand geleden was er sprake van een lichte stijging. De hogere energie- en bandstofprijzen spelen inflatie in de hand. Daarentegen daalde het niveau van de PCE Core Deflator 0,4%-punt tot 3,9%. Dit is nog ruim boven het Fed-doelstelling van 2%. Toch is de markt er nog niet helemaal gerust op dat de Fed daadwerkelijk stopt met het verhogen van de beleidsrente. Zo wordt op de rentemarkten een kans van ongeveer 20% ingeprijsd op een nieuwe verhoging van de beleidsrente.
Amerikaanse consument hinkt op twee gedachten
Langzaam beginnen de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie te verslechteren. De recessie-angst treft nu de Amerikaanse consument, wiens vertrouwen verder daalde. De hogere brandstofprijzen beginnen pijn te doen in de portemonnee van ‘Average Joe’. Nu de meeste Amerikanen hun corona-spaargeld hebben uitgegeven, zien creditcardbedrijven de kredietverlening toenemen. Daarbij komt dat de tijdelijke aflossingsvrijeperiode voor studieleningen erop zit, waardoor de financiële positie van een grote groep mensen verslechtert. Toch blijft de consument met graagte zijn geld uitgeven. Consumentenbestedingen stegen in het tweede kwartaaliets minder hard dan verwacht, met nog wel met 0,8%. De balans tussen persoonlijke inkomsten en uitgaven bleef nagenoeg gelijk. De Amerikaanse consument lijkt vertrouwen te putten uit de immer robuuste arbeidsmarkt. Zo viel het aantal nieuwe en bestaande werkloosheidsuitkeringen wederom lager uit dan verwacht. Het aantal werkloosheidsuitkeringen ligt daarmee nog altijd ver onder het langjarig gemiddelde.