Aandelen en obligaties in het rood
Aandelenmarkten doen een stap terug
Aandelenmarkten kenden een wisselvallige week die uiteindelijk in lichte mineur werd afgesloten. Aanvankelijk gingen aandelenkoersen deze week flink onderuit. Beleggers waren ongerust over mogelijk verdere renteverhogingen en een eventuele shutdown van de Amerikaanse overheid. De Republikeinen blokkeerden lange tijd het begrotingsakkoord van overheidsgaven in de Senaat. Uiteindelijke wisten beide partijen dit weekend tot een overeenstemming te komen. De verliezen van de eerste dagen werden later in de week deels goed gemaakt. De rente-angst ebde weg door meevallende inflatiecijfers. Uiteindelijk sloten aandelen uit ontwikkelde landen 0,7% lager in lokale valuta. Aandelen uit opkomende markten deden het niet veel beter en noteerden eveneens een verlies van 0,7% uitgedrukt in lokale valuta. Het kalenderjaarrendement van aandelen uit de ontwikkelde markten blijft met 12,1% onverminderd goed. Binnen deze aandelen is het met name de factor Kwaliteit die dit jaar een sterke outperformance laat zien.
De factor Kwaliteit kent een sterk jaar
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Kredietopslag Italië loopt uit
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Kapitaalmarktrentes in de lift
Kapitaalmarktrentes liepen op, waardoor ook op de obligatiemarkten rode cijfers werden geschreven. De rente op een Amerikaanse 10-jaarsstaatslening steeg heel even tot 4,7%, een niveau dat in 2007 voor het laatst werd waargenomen. De meevallende inflatiecijfers zorgden vervolgens voor enige terugval tot 4,57%. De Duitse tegenhanger piekte kortstondig op 2,93%, maar sloot de week af op 2,84%, 10 basispunten hoger dan een week geleden. Binnen de eurozone zorgt de koers van de ECB voor spanningen. Zuidelijke lidstaten hebben te kampen met fors hogere rentebetalingen op hun staatsschuld. Dit zorgt al met al voor de nodige druk op de overheidsbegroting van onder meer Italië. De kredietopslag van Italiaanse staatsleningen liep daardoor verder uit. Ook de kredietopslagen voor bedrijfsobligaties veerden op. Alle obligatiecategorieën sloten hierdoor af met verlies.
Energiegrondstoffen en basismetalen in de plus
Waar aandelen- en obligatiemarkten onderuit gingen, kenden ook grondstoffenmarkten een matige week. Energiegrondstoffen en basismetalen sloten de week af met een beperkte winst. Energiegrondstoffen profiteerden daarbij initieel sterk van de oplopende olieprijs. Edelmetalen en landbouwproducten bedierven het feestje echter met prijsdalingen. De prijs van een vat Brentolie steeg deze week tot bijna $98, om vervolgens terug te vallen tot $92,2. Sinds eind juni is de prijs ruim 30% gestegen. Op de valutamarkten kon de opmars van de Amerikaanse dollar nipt worden doorgezet. De handelsgewogen Dollar Spot Index stijgt daarmee al elf weken op rij. De eurodollarkoers sloot af op $1,06.