Inflatiestrijd nog niet voorbij
Fed voorziet langere tijd hogere rentes
De Fed liet afgelopen week de beleidsrente conform verwachting onveranderd binnen de bandbreedte van 5,25%-5,50%. Wel kwam deze rentepauze met een duidelijke hawkish ondertoon. Zo bleek uit de update van de renteverwachtingen van de Fed-leden (“dot plot”) dat de mediane renteverwachting voor eind 2023 ten opzichte van de projectie in juni onveranderd op 5,6% ligt, maar voor eind 2024 op 5,1% ligt. Dat is 50 basispunten hoger ten opzichte van de renteprojectie in juni. Ofwel, de mediane Fed-bankier gaat uit van nog één renteverhoging dit jaar en twee renteverlagingen volgend jaar. De projectie van de mediane rente in 2026 ligt op 2,9%, nog steeds ruim boven de langetermijnverwachting van 2,5%. Dit rentebeeld van “higher-for-longer” werd kracht bijgezet door Fed-voorzitter Jerome Powell, die enerzijds aangaf dat het zeker mogelijk is dat de neutrale rente momenteel hoger ligt dan de langetermijnrente, en die anderzijds de vooruitzichten van renteverlagingen afzwakte. Op de rentemarkten liepen de ingeprijsde rentes ook op, maar deze liggen nog wel onder die van de mediane Fed-bankier.
Ingeprijsde rentes liggen onder mediane Fed dot
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Amerikaanse economische activiteit stagneert
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Amerikaanse economische activiteit stagneert
De opwaartse bijstelling van de “dot plot” is het gevolg van de inflatie, die volgens de Fed-bankiers niet snel genoeg daalt. De hardnekkig hoge inflatie komt mede door de robuuste economische ontwikkelingen, ondanks de rentestijgingen. Of dit houdbaar is, is echter nog maar de vraag. Ook Jerome Powell onderkent dat de volledige effecten van de monetaire verkrapping nog gevoeld moeten worden. Toch stelt de Fed zich het scenario van een zachte landing als doel. De Fed verhoogde de groeiprognoses voor 2023 van 1% naar 2,1% en voor 2024 van 1,1% naar 1,5%. De verwachtingen voor de werkloosheid werden voor 2023 neerwaarts bijgesteld van 4,1% naar 3,8% en voor 2024 van 4,5% naar 4,1%. Afgelopen week bleek dat de zowel de nieuwe als bestaande werkloosheidsuitkeringen harder gedaald waren dan verwacht. De huizenmarkt liet een gemengd beeld zien. Zo daalden de verkopen van bestaande woningen en van het aantal woningen waarvan met de bouw gestart werd harder dan verwacht, terwijl de afgegeven bouwvergunningen boven verwachting stegen. Diverse economische indicatoren stelden teleur, waaronder de inkoopmanagersindices. Deze duiden per saldo op een afname van de groei. De overall index bevindt zich nog maar nipt boven de 50, de grens tussen groei en krimp.
Europese economie onder druk
Europa worstelt al een geruime periode met een zwakke economie en hardnekkig hoge inflatie. De voorlopige inkoopmanagersindices voor september duiden op aanhoudende economische krimp in Europa. De Britse en Franse inkoopmanagersindices duiden zelfs op toenemende economische contractie. De Duitse inkoopmanagersindices stegen daarentegen, weliswaar vanaf lage niveaus, maar tegen de verwachting in. Hierdoor stabiliseerden ook de inkoopmanagersindices van de eurozone enigszins. Gemiddeld genomen ligt de dienstensector er minder slecht bij dan de industriële sector. De inflatiecijfers die afgelopen week naar buiten kwamen, waren bemoedigender. Zo werd het inflatiecijfer van de eurozone over augustus licht neerwaarts bijgesteld naar 5,2% en nam de daling van de Duitse producentenprijzen toe van 6% naar 12,6% jaar-op-jaar. De grootste verrassing waren de per saldo meevallende Britse inflatiecijfers. De Britse centrale bank (BoE) hield na 14 verhogingen op rij de beleidsrente tegen de verwachting in onveranderd, maar houdt nadrukkelijk de deur open voor toekomstige verhogingen. Ook de Zwitserse centrale bank verraste met handhaving van de huidige rente. De Zweedse en Noorse centrale bank verhoogden de beleidsrentes wel conform verwachting.