Negatieve rendementen
Aandelen onderuit
Wereldwijde aandelen eindigden de week met een verlies van 2,6% in lokale valuta. Voornaamste boosdoener was de boodschap van de Fed dat rentes langere tijd op een hoog niveau blijven liggen. Door de koersdalingen van afgelopen week staan veel indices gemiddeld circa 5% lager dan eind juli, toen deze indices het hoogste niveau van het jaar bereikten. Amerikaanse aandelen deden het met een verlies van 3% relatief slecht. Aandelen uit de opkomende markten deden het minder slecht dan de aandelen uit de ontwikkelde landen. Dit kwam vooral doordat Chinese aandelen op de laatste handelsdag van de week opleefden na berichtgeving dat China overweegt om restricties op belangen van buitenlandse beleggers in Chinese aandelen af te zwakken. Eerder in de week bereikten diverse Chinese aandelenindices nog de laagste niveaus sinds november vorig jaar. Zorgen om het economische herstel in China zorgen al geruime tijd voor druk op deze aandelen.
Chinese aandelen blijven dit jaar ver achter
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Kapitaalmarktrentes lopen per saldo op
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Rentes lopen op
De meeste rentes stegen afgelopen week naar de hoogste niveaus sinds lange tijd. Zo steeg de Amerikaanse 10-jaarsrente met 10 basispunten naar 4,43%, het hoogste niveau sinds 2007. De Duitse tegenhanger steeg met 6 basispunten naar 2,74%. De rentes op de kortere looptijden stegen iets minder hard. De rentestijgingen kwamen primair uit een stijging van de reële rente. De Amerikaanse 10-jaars reële rente steeg voor het eerst sinds 2009 tot boven de 2%. Ondanks dat de Bank of Japan (BoJ) vasthoudt aan haar zeer ruime monetaire beleid, steeg ook de Japanse 10-jaarsrente gedurende de week. BoJ-gouverneur Ueda gaf aan dat de BoJ het ruime beleid pas aanpast zodra er zicht is dat de inflatie blijvend rond de 2% ligt. De huidige inflatie van 3,2% ligt daar overigens ruim boven. De Britse rentes vormden afgelopen week een uitzondering met een daling. Dit kwam doordat de inflatie harder daalt dan verwacht en de BoE onverwachts de beleidsrente constant hield. Door de negatieve weekrendementen van wereldwijde staatsobligaties en credits staan deze categorieën dit jaar op verlies.
Grondstoffen maken pas op de plaats
Na het herstel van grondstoffen over de afgelopen maanden, maakten deze afgelopen week een pas op de plaats. Van de subcategorieën wisten alleen edelmetalen de week met kleine winst te eindigen. De prijs voor een vat Brentolie daalde licht van $93,9 naar $93,3. Gedurende de week schurkte de olieprijs nog tegen de $96,- per vat aan, het hoogste niveau sinds vorig jaar juni. De opmars van de olieprijs wordt ondersteund door productiebeperkingen van Rusland en Saudi-Arabië. De gestegen olieprijs werkt ook door in de brandstofprijzen. Deze bereikten afgelopen week de hoogste niveaus van het jaar. Deze ontwikkelingen helpen de inflatiestrijd van de centrale banken niet. De hawkish rentepauze van de Fed zorgde voor een lichte stijging van de Amerikaanse dollar. Deze steeg voor de tiende opeenvolgende week in waarde ten opzichte van de meeste valuta’s. Vooral ten opzichte van het Britse pond, die onder druk stond door het onverwachts uitblijven van een renteverhoging. De Canadese dollar steeg afgelopen week daarentegen in waarde ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Door de onverwachte stijging van de Canadese inflatie liep de kans op een renteverhoging in oktober sterk op.