Stijgende rente raakt het sentiment
Goede arbeidsmarktcijfers verpesten sentiment aandelen
Aandelenbeleggers maakten zich afgelopen week zorgen over het monetaire beleid. Het besef dringt door dat de ECB en Fed nog niet klaar zijn met het verhogen van de beleidsrente. Vooral de goede cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt (ADP) zorgden voor dalende koersen. Per saldo sloten aandelen uit de ontwikkelde markten de week af met een verlies in euro van 1,8%. Aandelen uit de opkomende markten lieten een rendement van -0,5% zien. Op de Amerikaanse aandelenmarkten waren Tesla en Rivian, fabrikanten van elektrische auto’s, in trek. De koers van Tesla schoot omhoog nadat bekend werd dat in het tweede kwartaal een recordaantal auto’s werd geleverd. Het aandeel sloot de week 6,5% hoger af. Met een rendement van 123% behoort Tesla dit jaar tot de best presterende aandelen. Het forse koersverlies van 2022 is bijna goed gemaakt. De koersstijging van Tesla is veel groter dan die van de traditionele autogrootmachten als Ford, Volkswagen en Toyota. De marktkapitalisatie van Tesla bedraagt inmiddels weer $870 miljard. Een veelvoud van de marktkapitalisaties van Ford ($60 miljard), Volkswagen ($77 miljard) en Toyota ($264 miljard).
Tesla blijft de traditionele autofabrikanten verslaan (Index, ultimo 2022 = 100)
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Duitse en Amerikaanse reële rentes lopen op
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Obligatiemarkten vrezen verdere renteverhogingen
Obligatiebeleggers hadden een slechte week. De kapitaalmarktrentes liepen over een breed front op. De oplopende rentes en dalende obligatiekoersen werden vooral veroorzaakt door de verwachting dat zowel de ECB als de Fed nog niet klaar zijn met het verhogen van de beleidsrentes. Deze verwachting werd gevoed door de notulen van de Fed-beleidsvergadering, de goede Amerikaanse arbeidsmarktdata en de hawkish ECB. De Duitse 10-jaarsrente steeg gedurende de week van 2,4% naar 2,6%. De Amerikaanse 10-jaarsrente eindigde de week ongeveer 20 basispunten hoger op 4,1%. De kapitaalmarktrentes liggen daarmee op het hoogste niveau in vier maanden. Alle obligatiecategorieën sloten de week met verlies af. De risico-opslagen bewogen beperkt waardoor ook de kredietobligaties een negatief totaalrendement lieten zien. De verschillen tussen de kredietwaardige kredietobligaties en de risicovollere obligatiecategorieën als high yield en EMD waren beperkt. Ook ILB’s hadden een slechte week. Dit kwam doordat de rentestijging voor rekening kwam van een stijging van de reële rente.
Olieprijs krabbelt op
Grondstoffenbeleggingen hadden een positieve week. De standaard S&P GSCI index sloot ruim 3% hoger in Amerikaanse dollar gemeten. De gelijkgewogen sector variant deed het met een plus van ongeveer 1% wat minder goed. Het positieve rendement kwam dan ook vooral op conto van de olieprijs. De prijs van een vat Brentolie steeg van $74,9 naar $78,5. De olieprijs steeg vooral op vrijdag, na meevallende economische cijfers. Eerder in de week probeerde Saudi-Arabië de olieprijs op te krikken door de productiebeperkingen die het zichzelf heeft opgelegd met een maand te verlengen. Deze aankondiging kon de oliemarkten echter nauwelijks in beweging krijgen. De olieprijs ligt nu al maanden tussen de $70 en $80. In combinatie met de lagere olieproductie is dat slechts nieuws voor de Saudische schatkist en economie. De groei van de Saudische economie valt naar verwachting terug van 9% in 2022 naar 1% in 2023.