Weg vrij voor verdere renteverhogingen
De VS maakt zich op voor meer renteverhogingen
Deze week waren alle ogen gericht op de nieuwste cijfers van de Amerikaanse economie, die per saldo positief stemden. Deze week werden de cijfers van de personal consumption expenditures price (PCE) index bekend. De PCE Deflator geldt als voorkeursinflatiemaatstaf van de centrale bank. Jaar-op-jaar gemeten is deze in de maand mei teruggelopen van 4,4% naar 3,8%. De kerninflatie volgens deze maatstaf zakte iets ten opzichte van een maand eerder tot 4,6%. Al met al nog fors boven de 2%-doelstelling die de Fed nastreeft. Dit rijmt met de woorden van Fed-voorzitter Jerome Powell die tijdens het ECB-Forum aangaf dat de rente in de volgende beleidsvergaderingen naar alle waarschijnlijkheid zal worden verhoogd. De Fed blijft daarmee hakwish om de aanhoudende prijsdruk onder controle te krijgen en de arbeidsmarkt af te koelen. Vooralsnog lijken nog niet alle facetten van de economie direct hinder te ondervinden van de opgelopen rente. Zo verrasten de huizenverkopen en de orders voor kapitaalgoederen positief en zit het consumentenvertrouwen in de lift. Echter, de economische vooruitzichten van de Richmond en Dallas Fed schetsen een ander beeld. Het vertrouwen in zowel de industrie als de dienstensector zakte volgens deze peilingen verder weg.
De PCE Core Deflator blijft hoog en sticky
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Strijd tegen inflatie nog niet gestreden (CPI, j-o-j)
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Europese kerninflatie weer gestegen
De Europese inflatiedruk begint langzaam wat af te nemen. Op het Europese continent werden deze week met spanning de voorlopige inflatiecijfers (CPI) over juni afgewacht. In juni daalde de inflatie in de eurozone van 6,1% naar 5,5%, jaar-op-jaar gemeten. Aan de dalende trend in de kerninflatie kon geen gevolg worden gegeven. Deze liep licht op van 5,3% naar 5,4%. In de zuidelijke landen kwam de inflatie verder af, met Spanje als absolute uitschieter. Gemeten volgens de Europese rekenmethodiek stegen de consumentenprijzen in Spanje ‘slechts’ met 1,6% ten opzichte van een jaar geleden. De inflatie in Frankrijk, Italië en Nederland daalde wel, maar bedraagt nog altijd respectievelijk 5,3%, 6,7% en 6,4%. De daling van de Duitse inflatie zette niet door en de Duitse geldontwaarding liep op tot 6,8%. De president van de Europese Centrale Bank, Christine Lagarde, herhaalde in het Portugese Sintra dat de beleidsrente zal worden opgetrokken zolang de inflatiedruk aanhoudt. Dat tijdens het volgende ECB-overleg een nieuwe rentestap wordt genomen, is ‘zeer waarschijnlijk’. De eerste kritiek begint zich af te tekenen in de vorm van de Italiaanse premier Meloni. “Het continu verhogen van de rente brengt het risico meer economische schade aan te richten dan inflatie te reduceren”, zo stelt Meloni. Ook in de grootste economische motor van de eurozone, Duitsland, zijn de eerste haarscheurtjes zichtbaar. Het ondernemingsklimaat, en met name de economische verwachtingen, vielen verder terug.
Bank of Japan handhaaft het ruime monetaire beleid
In Japan hangt de vlag er vooralsnog heel anders bij. Als een van de weinige centrale banken houdt de Bank of Japan (BoJ) vast aan haar ruime monetaire beleid. Ondanks dat de inflatie opliep tot boven de 4%, het hoogste punt in 30 jaar. De lage beleidsrente wordt al jaren gehandhaafd om de Japanse economie te stimuleren en uit het deflationaire territorium te houden. Nu er eindelijk wat inflatie is gecreëerd, is de BoJ niet van plan haar beleid zomaar te wijzigingen. Pas als er breed vertrouwen is dat de inflatie ook na 2024 rond de doelstelling blijft, kan het monetaire beleid eventueel worden verkrapt. Als gevolg van dit beleid is de Japanse yen dit jaar ver teruggevallen ten opzichte van andere ontwikkelde valuta’s. Het positieve is wel dat dit de exportpositie verbetert. Ook de industriële productie is sinds lange tijd weer gegroeid. Dit is koren op de molen van de Japanse aandelenmarkten die dit jaar andere ontwikkelde markten sterk outperformen. Ook in het eigen land is het sentiment positief. Zo is het consumentenvertrouwen al sinds het begin van het jaar aan een opmars bezig, zijn ook de detailhandelsverkopen weer gestegen en is de werkloosheid zeer beperkt. Dit alles illustreert dat de economie van het land van de rijzende zon er vooralsnog goed bijligt.