Amerikaanse beurzen leiden de weg omhoog
Aandelen in de plus
De beurzen sloten deze week in het groen af. Het negatieve sentiment van vorige week, sloeg deze week om naar de andere kant. Aandelen uit ontwikkelde markten sloten af met een winst van 2,6% in lokale valuta. Markten zijn er vrij zeker van dat de beleidsrente in zowel de Verenigde Staten als in Europa in juli verder wordt verhoogd. Deze zekerheid vertaalt zich door in positief aandelensentiment. Met name in de Verenigde Staten is de weg omhoog verder ingezet. Onder aanvoering van ‘big tech’ en de grootbanken won de Amerikaanse aandelenindex 2,9%. Technologie-aandelen blijven onverminderd populair waarop techgigant Apple (opnieuw) een beurswaarde van $3,000 miljard bereikte. En toen uit de jaarlijske stresstest van de Fed bleek dat de bankensector er beter voorstaat dan verwacht stegen ook bankaandelen flink in waarde. De Amerikaanse aandelen zijn daarmee de Europese aandelen verder uit het zicht verloren. In Europa is duidelijk dat bepaalde sectoren onder druk staan. Vooral de energiesector blijft achter bij de brede index. Aan de andere kant zien we dat de sector lucht- en ruimtevaart en defensie, flink weet te profiteren. Beleggers en overheden zien toch de noodzaak weer in van een sterke defensiesector. De financiële sector lijkt de klap van Credit Suisse weer te boven zijn gekomen bijgehaald. Vooral met het oog op de toekomst zien beleggers heil in het bankwezen nu door de hogere rentes de winstgevendheid heeft verbeterd.
Europese defensie aandelen herleven
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Verschil tussen de VS en Duitsland loopt op
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Rentes in de lift
De rente op Amerikaanse staatsobligaties sprong deze week omhoog. Ten opzichte van een week geleden steeg de 10-jaarsrente 11 basispunten tot een niveau van 3,83%. De voornaamste drijfveren waren de hawkish woorden van Jerome Powell en het naar boven bijstellen van de economische groei in de Verenigde Staten. Een sterke economie verhoogt immer de kans op verdere renteverhogingen. Ook in de eurozone stegen rentes na de paneldiscussie tussen centrale bankiers op het ECB-Forum. De Duitse 10-jaarsrente klom 7 basispunten tot 2,38%. Het renteverschil tussen beide landen loopt daarmee weer iets op. Een teken dat de Amerikaanse economie zich vooralsnog beter houdt dan de Duitse economie. Kredietopslagen voor veilige investment grade obligaties bleven over de linie genomen vlak, terwijl deze voor highyieldobligaties in kwamen. Staatsobligaties en veilige credits verloren daarop terrein. Risicovollere obligaties noteerden een kleine plus.
Graanprijs herstelt na een onzekere week
Op de valutamarken waren de uitslagen deze week beperkt. De euro bleef per saldo gelijk ten opzichte van de Amerikaanse dollar en noteert 1,09. De Japanse rente bleef achter bij de rentestijgingen in de andere markten. Daaropvolgend gaf de Japanse yen terrein prijs. De grondstoffenmarkten kenden een slechte week. De grondstoffenindex (S&P GSCI) sloot nipt lager af, en zakte 0,1% in Amerikaanse dollar. Een stijging van de olieprijs stuwde de energiegrondstoffen naar een kleine winst. Daarentegen gingen agrarische grondstoffen hard onderuit. De graanprijs liep afgelopen maand fors op toen bekend werd dat de oogst in India tegenviel en toen door ongeregeldheden in Rusland de graandeal onder druk kwam te staan. De prijs voor 1,000 bushel tarwe daalde meer dan 12% tot 631 Amerikaanse dollar.