Beleidsrentes naderen hoogtepunt
Eurozone in kleinst mogelijke recessie
De eurozone is in een zeer milde recessie beland. Dat blijkt uit de nieuwste publicatie van Eurostat (het Europese bureau voor de statistiek). Daarin zijn de meest recente groeicijfers van de eurozone naar beneden bijgesteld. Initieel ging men uit van een minimale groei van 0,1%, deze is echter herzien naar een even grote krimp. Het stond al vast dat de economische activiteit in het laatste kwartaal van 2022 eveneens met 0,1% was gekrompen. Dit betekent dat volgens de technische definitie de eurozone in een recessie zit. Toch zien zowel beleggers als beleidsmakers het hoopvol in. De economische pijn in de strijd tegen de torenhoge inflatie lijkt hiermee vooralsnog mee te vallen. Er is echter wel een tweedeling gaande, want waar de dienstensector er goed bij ligt, zakt de industriële productie verder terug. Desalniettemin gaan analisten er van uit dat de economie in het twee kwartaal weer aantrekt. Dit alles is een welkome meevaller voor de Europese Centrale Bank (ECB) om volgende week de beleidsrente met 25 basispunten te verhogen. Dit is naar verwachting niet de laatste renteverhoging. De markt prijst nu een rentepiek in aan het einde van het derde kwartaal.
Europese beleidsrente piekt naar verwachting in Q3
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Amerikaanse beleidsrente nadert piek
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Markten in afwachting van volgende FOMC vergadering
Financiële markten wachten in spanning op de aankomende vergadering van de Amerikaanse centrale bank (Fed). Deze week kondigden zowel de Australische als de Canadese centrale bank onverwachts aan de beleidsrente verder op te trekken. Dit zorgde voor nervositeit onder beleggers, die er vooralsnog van uit gaan dat de Fed op zijn beurt de rente ongemoeid laat volgende week. Niet iedereen is overtuigd dat de beloofde pauze in renteverhogingen wordt waargemaakt. Ongeveer een derde van de beleggers denkt toch dat rente weer verder wordt opgekrikt. Mocht de Fed besluiten tot een rentepauze, dan is men er vrij zeker van dat in daaropvolgende Federal Open Market Committee (FOMC) vergadering in juli de rente alsnog wordt opgetrokken. Verwacht wordt dat de beleidsrente in het begin van het derde kwartaal piekt en er voor het einde van het jaar al sprake kan zijn van de eerste monetaire verruiming. Daarmee zullen alle ogen komende week tijdens de FOMC-vergadering gericht zijn op de Fed-voorzitter Jerome Powell.
Chinese exporteconomie onder druk
De economische vooruitzichten voor China, als grootste ‘maak-economie’ van de wereld, zijn wederom verslechterd. Vorige week werd al bekend dat het vertrouwen van de Chinese inkoopmanagers (PMI Manufacturing) lager uit viel dan verwacht, en deze week werd bekend dat ook de export flink is teruggelopen. Door de wereldwijde afname van de vraag naar goederen daalde de waarde van export, in Amerikaanse dollar met 7,5% ten opzichte van jaar eerder. De export kreeg na het loslaten van het strenge zero-covidbeleid een flink impuls, maar kon dit momentum echter niet vasthouden. Daarnaast zorgen de lage grondstofprijzen en aanhoudend zwakke binnenlandse vraag voor een flinke daling van de producentenprijzen (PPI), die met 4,6% daalden ten opzicht van jaar geleden. China lijkt daarmee een van de weinige landen waar deflatie een mogelijk groter probleem is dan de hardnekkig hoge inflatie. Om de afkoelende economie van nieuwe impulsen te voorzien neemt de roep om lagere rentes toe. De gouverneur van de People’s Bank of China, Yi houdt echter voet bij stuk en monetaire versoepeling is daarmee op dit moment onwaarschijnlijk.