Beperkte uitslagen op financiële markten
Rustige week voor aandelen eindigt in het groen
Aandelenindices lieten deze week een relatief vlak verloop zien. Voor de meeste indices eindigde de week uiteindelijk toch licht positief. Met name de aandelen uit de opkomende markten deden het met een plus van 1,7% in lokale valuta goed ten opzichte van aandelen uit de ontwikkelde landen, die slechts met 0,3% in waarde stegen. Binnen de ontwikkelde landen zijn de Amerikaanse aandelen, onder leiding van een handjevol ‘tech’ aandelen, aan een sterkte opmars bezig en streven zo de Europe aandelenmarkten voorbij. Aan kop blijven de Japanse aandelen waarvan het kalenderjaarrendement in Japanse yen al op 20,3% staat. Grote achterblijver in de ontwikkelde markten, is de regio Azië en Oceanië exclusief Japan, die sinds het begin van het jaar slechts met 1,3% is gestegen. Nu China het moeilijk heeft en grondstofprijzen zijn gedaald, zie je dat dit z’n weerslag heeft op de gehele regio. Aandelen uit Australië, als groot grondstoffen exporteur en handelspartner van China, blijven flink achter bij andere Westerse landen. En in Hong Kong, waar financials en vastgoedbedrijven de beursvloer domineren, staat de MSCI Hong Kong Index dit jaar al op een verlies van 9% in lokale valuta.
Grote verschillen in Asia-Pacific
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Amerikaanse 10-jaar break-even inflatie gedaald
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Beperkte uitslagen op de obligatiemarkten
In aanloop naar de centrale bankvergaderingen van hielden obligatiebeleggers afgelopen week hun kruit droog. Dit zorgde ervoor dat de uitslagen op de obligatiemarkten beperkt waren. Door enige onzekerheid was sprake van licht hogere rentes. De Duitse 2-jaarsrente steeg per saldo met 11 basispunten, terwijl de Amerikaanse 2-jaarsrente met 9 basispunten opliep. Daarnaast zien we dat zowel de reële rente als de break-even inflatie zich lijkt te stabiliseren. De markt gaat er nu vanuit dat de Amerikaanse inflatie op langere termijn weer naar de 2% doelstelling zal bewegen. Doordat de volatiliteit langzaam uit de markt wegebt, zijn ook de kredietopslagen verder gedaald. Voor veilige investment grade obligaties ging dit om enkele basispunten, maar de kredietopslag voor risicovollere highyieldobligaties daalde met bijna 20 basispunten. Staatsobligaties en veilige kredietobligaties sloten de week met verlies af, highyieldobligaties en staatsobligaties uit opkomende markten noteerden een plus.
Turkse lira verder onderuit
De Turkse lira is deze week nog verder weggezakt en noteert 12% lager dan een week eerder. Waar je eind vorige week nog 22,6 lira per euro ontving, is een euro nu goed voor ruim 25 lira. Beleggers tilden hier afgelopen dagen vooralsnog niet heel zwaar aan. Mogelijk gaat men uit van een koerswijziging in het huidige economische beleid van president Recep Erdogan. Feit is wel dat de prijs voor kredietrisico op Turkse staatsleningen (CDS) fors is afgenomen en ook noteert de Borsa Istanbul aandelenindex een flinke plus. Verder versterkte de euro ten opzichten van de Amerikaanse dollar en sloot de week af op $1,07. Grondstoffenmarkten kenden een vlakke week. Alle subcategorieën noteerden een kleine winst. Echter, omdat de olieprijs daalde, waren de energiegrondstoffen de enige die in waarde zakten. Per saldo bleef de brede grondstoffen index (S&P GSCI) gelijk.