Positieve rendementen
Aandelenherstel zet door
Na een positieve eerste week van het jaar eindigden wereldwijde aandelen ook afgelopen week met een plus. Alle regio’s sloten de week met winst af. Aandelen uit de opkomende markten deden het met een plus van 2,9% in lokale valuta iets beter dan aandelen uit de ontwikkelde markten. Die sloten de week af met een winst van 2,6% in lokale valuta. Binnen ontwikkelde markten behaalden Amerikaanse aandelen het hoogste rendement. Deze aandelen blijven sinds eind oktober vorig jaar behoorlijk achter bij Europese aandelen en aandelen uit de Opkomende Markten. Chinese aandelen deden het afgelopen week binnen de opkomende markten relatief goed. Deze aandelen zijn sinds het dieptepunt van eind oktober vorig jaar met 40% in euro gestegen. De afkoelende inflatie en het vooruitzicht op kleinere renteverhogingen waren de belangrijkste redenen voor de stijgingen van de wereldwijde aandelenkoersen afgelopen week. Daarbij werden de koersstijgingen ondersteund door de gunstige winstcijfers van diverse Amerikaanse financiële instellingen.
Underperformance Amerikaanse aandelen
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Kapitaalmarktrentes vallen terug
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Kapitaalmarktrentes dalen
Ook de obligatiemarkten eindigden de week in het groen. Door de meevallende inflatiecijfers daalden de meeste kapitaalmarktrentes gedurende de week. Zo daalde de Duitse 10-jaarsrente met vier basispunten naar 2,17% en de Amerikaanse 10-jaarsrente met 6 basispunten naar 3,5%. De Italiaanse 10-jaarsrente liet met een daling van 21 basispunten afgelopen week de sterkste daling zien. De Italiaanse 10-jaarsrente is dit jaar nu al met 70 basispunten gedaald. De Japanse 10-jaarsrente steeg op de laatste handelsdag van de week boven de 0,50%, de bovenkant van de bandbreedte. Door ingrijpen van de Japanse centrale bank daalde deze uiteindelijk weer naar 0,50%. De risicovollere obligaties profiteerden naast de rentedalingen ook van een daling van de risico-opslagen.
Grondstoffen in de lift
Grondstoffen kenden een nog betere week dan aandelen. Vooral de subcategorieën energie en industriële metalen eindigden de week met hoge rendementen. Binnen de subcategorie energie kwam dat primair door een stijging van de olieprijs. De prijs voor een vat Brent olie steeg met 8,5% naar $85,3. Zowel de Amerikaanse als Europese gasprijzen daalden juist sterk, mede door de relatief warme winter. Deze prijzen staan nu op de laagste niveaus sinds 2021. Olie en de basismetalen profiteerden van een toenemende vraag uit China, nu de Chinese economie steeds verder opengaat. Zo steeg de koperprijs met bijna 7%. De koperprijs staat nu op het hoogste niveau sinds vorig jaar juni. Ook de daling van de Amerikaanse dollar ondersteunt de grondstofprijzen. Zo daalde de Amerikaanse dollar met 1,7% ten opzichte van de euro. De euro staat nu op het hoogste niveau ten opzichte van de Amerikaanse dollar sinds april vorig jaar.