Strijd tegen inflatie gaat vooralsnog door
Centrale banken verhogen beleidsrentes
Door de problemen in het Amerikaanse en Europese bankwezen waren de verwachtingen van verdere renteverhogingen door centrale banken de afgelopen periode flink getemperd. De opgelopen rentes zijn namelijk een belangrijke oorzaak van de problemen bij een aantal banken. Waar een week eerder de ECB de beleidsrente ondanks alle onrust gewoon verhoogde, volgden afgelopen week een reeks andere centrale banken dit voorbeeld. De Amerikaanse, Noorse en Britse centrale bank verhoogden de beleidsrentes met 25 basispunten en de Zwitserse centrale bank met 50 basispunten. Bestuurders van verschillende centrale banken, waaronder ook de ECB, benadrukten dat meer renteverhogingen in het verschiet liggen. De strijd tegen inflatie wordt dus vooralsnog stug doorgezet, ondanks de problemen in delen van het bankwezen. Uit bijvoorbeeld de onverwachts gestegen Britse inflatie blijkt dat de strijd tegen inflatie inderdaad nog niet gewonnen is.
Centrale banken verhogen beleidsrentes
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Markten verwachten lagere rente dan de Fed
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Fed verwacht hogere beleidsrente dan markten inprijzen
Circa drie weken geleden leek een renteverhoging van 50 basispunten bij de maartvergadering van de Amerikaanse centrale bank (Fed) de beste kaarten te hebben. Na het faillissement van de Silicon Valley Bank was het echter nog maar de vraag of de rente überhaupt verhoogd zou worden. Uiteindelijk zette de Fed afgelopen week een stap van 25 basispunten naar een bandbreedte van 4,75%-5%. Hoewel de Fed-leden een rentepauze wel hadden overwogen, werd uiteindelijk unaniem voor een renteverhoging gestemd. Ook gaf Fed-voorzitter Jerome Powell aan dat een verdere aanscherping van het monetair beleid mogelijk is. Daarmee zwakte hij wel de toon van de vorige vergadering af, waarin hij aangaf dat verdere renteverhogingen passend zijn. Renteverlagingen voorziet Powell dit jaar echter niet, in tegenstelling tot wat momenteel op de rentemarkten ingeprijsd wordt. De mediane renteverwachting van de Fed-leden (“dot plots”) aan het eind van dit jaar bleef onveranderd op 5,1%. De inflatieverwachtingen voor dit jaar werden iets naar boven bijgesteld. Maar Jerome Powell gaf wel aan dat de problemen in het bankwezen waarschijnlijk een drukkend effect op de inflatie zullen hebben.
Economie toont vooralsnog veerkracht
Wat niet meewerkt om de inflatie snel de kop in te drukken, is dat de Amerikaanse en Europese economieën er vooralsnog redelijk goed bij blijven liggen. Zo duidt de daling van de nieuwe Amerikaanse werkloosheidsuitkeringen op een aanhoudend sterke arbeidsmarkt. En ook de Amerikaanse woningverkopen tonen herstel. De eerste metingen van de Amerikaanse inkoopmanagersindices van maart waren ook veel beter dan verwacht, zowel van de industrie als van de dienstensector. De composite index steeg weer boven het niveau van 50, wat op groei duidt. Ook de eerste meting van de inkoopmanagersindices van de eurozone verrasten positief en wijzen op aantrekkende economische groei. Deze komt echter wel geheel op conto van de dienstensector. De inkoopmanagersindex van de industrie daalde en het niveau duidt op verdere krimp. De verwachting is dat de huidige problemen in het bankwezen uiteindelijk wel de kredietverlening en daarmee ook de consumptie en investeringen gaan raken. De kans op een recessie later dit jaar is hierdoor toegenomen. In combinatie met de sterk gedaalde energieprijzen ligt een daling van de inflatie de rest van het jaar voor de hand.