ECB vooralsnog koersvast
Financiële instellingen onder vuur
De onrust na de faillissementen van de Amerikaanse Silicon Valley Bank (SVB) en Signature Bank hield aan. Meerdere financiële instellingen kwamen onder druk te staan. Met name het al langer geplaagde Credit Suisse had het zwaar te verduren. Op woensdag verloor het aandeel 24% van zijn waarde nadat grootaandeelhouder Saudi National Bank een nieuwe kapitaalinjectie uitsloot. Beleggers verloren daarmee het vertrouwen in de bank. De prijs voor een credit default swap (CDS), een verzekering die het kredietrisico afdekt, steeg vervolgens tot recordhoogte. Een reddingsplan van de Zwitserse centrale bank bracht uiteindelijk wat verlichting. Toch zag de Zwitserse overheid zich dit weekeinde genoodzaakt een overname van Credit Suisse door het eveneens Zwitserse UBS te forceren om zo grote onrust en schade op de financiële markten af te wenden. Ook de Amerikaanse First Republic Bank gaat gebukt onder zware verliezen op haar obligatieportefeuille. Om een tweede bankrun binnen een week en daarmee een mogelijk domino-effect te voorkomen, besloten Amerikaanse grootbanken tot een gezamenlijke kapitaalinjectie van $30 miljard. Dit stabiliseert de bank op korte termijn.
Het geplaagde Credit Suisse valt verder terug
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Beleidsrente Fed en marktverwachting
Bron: Bloomberg, Achmea IM
ECB blijft koersvast
Ondanks de turbulentie op de financiële markten trok de Europese Centrale Bank (ECB) de beleidsrente toch met 50 basispunten op. De ECB zit in een lastig pakket. Aan de ene kant blijven de inflatierisico’s hoog terwijl ze aan de andere kant de financiële stabiliteit moeten waarborgen. Diverse marktpartijen verwachtten daarom dat het centrale bankbeleid minder snel verkrapt zou worden om de financiële onrust het hoofd te bieden. De ECB hield echter voet bij stuk en verhoogde de depositorente met 50 basispunten. ECB-president Lagarde gaf aan dat hoge inflatie over een langere periode ook de financiële stabiliteit schaadt. Toch worden de marktontwikkelingen nauwlettend in de gaten gehouden en staat de ECB paraat om in te grijpen als financiële instellingen in liquiditeitsproblemen komen. Desalniettemin was de afdronk van de beleidsvergadering gematigder dan voorgaande keren. Beleggers speelden hier op in en gaan uit van fors minder renteverhogingen in de komende maanden. Naar verwachting bereikt de beleidsrente in september een piek van 3,1%, terwijl begin maart nog werd uitgegaan van bijna 4%.
Amerikaanse inflatierapport biedt perspectief
Het Amerikaanse inflatierapport van de maand februari viel in grote lijnen samen met de verwachting. Ten opzichte van een maand geleden stegen consumenten-prijzen met 0,4%, Dit vertaalt zich door in een jaar-op-jaar stijging van 6,0%. De kerninflatie, de inflatie geschoond voor voedsel- en energieprijzen, steeg iets harder dan verwacht en noteert 5,5% hoger dan een jaar geleden. Onverwacht was de daling van de producentenprijzen (PPI), die ten opzichte van januari 0,1% daalden. De afnemende prijsdruk komt mede door de herstelde handelsketens en lagere grondstofprijzen. Onderaan de streep werd het rapport positief ontvangen. Vooral het idee dat de Federal Reserve (Fed) volgende week met een renteverhoging van 25 basispunten uit de voeten lijkt te kunnen, stemde beleggers gerust. Hiermee gaat de markt er - ietwat optimistisch - vooralsnog van uit dat de rente hierna niet verder zal worden opgetrokken en dat vanaf de zomer het monetaire beleid zal worden verruimd.