Onrust rondom banken drukt rentes
Aandelenmarkten tonen gemend beeld
Ondanks alle onrust, sloot de brede aandelenindex de week nagenoeg onveranderd af. Aanvankelijk begon de week voortvarend door het hoopvolle Amerikaanse inflatierapport en het vooruitzicht van minder monetaire verkrapping. Toch bleven financials het nieuws domineren. De zorgen rondom verschillende financiële instellingen hadden een grote impact op de mondiale beursvloeren. Toen (centrale) banken met grote steunpakketten op de proppen kwamen, werd het marktsentiment weer positief. Uiteindelijk sloten aandelen uit ontwikkelde markten de week af met een nipt verlies van 0,1% in lokale valuta. Amerikaanse aandelen waren de enige die in het groen eindigden en noteerden een stijging van 1,5%. Aandelen uit Europa en Japan daalden respectievelijk met 3,8% en 3,5% in lokale valuta en aandelen uit opkomende markten boekten een minieme winst van 0,1% euro. Binnen de diverse aandelenindices zijn de verschillen tussen sectoren groot. Zo profiteerde de IT-sector van de dalende renteverwachtingen en zakte de sector financials weg.
Financiële instellingen hard onderuit
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Kapitaalmarktrentes vallen terug
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Renteverwachtingen omlaag
De obligatiemarkten wisten zich in eerste instantie geen houding te geven. Initieel daalden kapitaalmarktrentes, om gedurende de week weer op te lopen. Beleggers zochten vorige week massaal hun toevlucht in staatsobligaties, om deze vervolgens deze week weer van de hand te doen. Uiteindelijk zorgen de inflatiecijfers en de dalende renteverwachtingen ervoor dat rentes de week fors lager afsloten. De Duitse 10-jaarsrente daalde 40 basispunten en de Amerikaanse tegenhanger zakte 27 basispunten. Rentes met kortere looptijden zakten nog verder, waardoor het verschil tussen de 2-jaarsrente en de 10-jaarsrente terugliep en de rentetermijnstructuur minder invers werd. Dit alles zorgde ervoor dat staatsobligaties de week met winst afsloten. Het sentiment op de kredietmarkten staat onder druk door het afschrijven van achtergesteld papier van Credit Suisse. Kredietopslagen van bedrijfsobligaties liepen fors uit. De risico-opslag voor de relatief veilige investment-grade obligaties steeg met 40 basispunten, terwijl die van highyieldobligaties met 85 basispunten opliep. Hierdoor profiteerden bedrijfsobligaties slechts deels van de daling van de kapitaalmarktrentes. Het totaal rendement op highyieldobligaties was zelfs negatief.
Grondstoffen in de min
Grondstoffenmarkten gingen deze week hard onderuit. De brede grondstoffenindex (S&P GSCI) sloot 5,9% lager af. Het verlies kwam met name op het conto van de energiegrondstoffen die een min van ruim 10% noteerden. De prijs van een vat Brentolie zakte bijna 12% naar $73. Edelmetalen, en met name de goudprijs zaten in de lift. Goud komt daarmee in tijden van crises weer typisch als safe-haven om de hoek kijken. Binnen een week liep de goudprijs ruim 6,5% op tot $1960 per troy ounce. Ook op de valutamarkten werkte de turbulentie door. De euro leek initieel veel in te leveren door alle onzekerheid, maar herstelde zich met name na de beleidsvergadering van de ECB. De euro sloot uiteindelijk onveranderd af op $1,07. De Zwitserse frank ondervond de gevolgen van het tumult rondom Credit Suisse en zakte 2% ten opzichte van de euro. Door het steunpakket van de Zwitserse centrale bank herstelde deze munt om de week uiteindelijk 1% lager te eindigen.