Bankroet SVB domineert de week
Bankrun geeft SVB de nekslag
Het faillissement van de Silicon Valley Bank (SVB) wierp een schaduw over de week. De bank ging ten onder aan een klassieke bankrun. De klanten van SVB trokken in de loop van vrijdag dermate veel geld weg dat het Amerikaanse depositogarantiefonds (FDIC) zich genoodzaakt zag de deuren van de bank definitief te sluiten. De razendsnelle ineenstorting van de bank zorgde voor veel onrust. De SVB was vooral actief in de technologiesector. Het was een belangrijke bank voor veel technologie startups en venturecapitalfondsen. Die stalden voor miljarden aan overtollig kasgeld bij de bank. SVB belegde dat vervolgens in langlopende obligaties. Hierdoor kwam SVB in de problemen. De bank verloor $1,8 miljard op zijn obligatieportefeuille. Om dit verlies op te vangen wilde de bank nieuwe aandelen uitgeven. Klanten verloren echter hun vertrouwen in de bank en haalden massaal hun tegoeden weg. Daarmee is SVB het eerste grote slachtoffer van de snelle en sterke stijging van de Amerikaanse rente. De angst is nu dat dit het topje van de ijsberg is. Zo waarschuwde de FDIC aan het begin van de week nog dat Amerikaanse financiële instellingen door de rentestijging op $620 miljard aan ongerealiseerde verliezen zitten. Het merendeel van de Amerikaanse financiële instellingen lijkt echter financieel solide. De angst voor een herhaling van de financiële crisis van 2008 lijkt daardoor vooralsnog ongegrond.
Faillissement SVB verrast beleggers
Bron: Bloomberg, Achmea IM
“The latest economic data have come in stronger than expected, which suggests that the ultimate level of interest rates is likely to be higher than previously anticipated. If the totality of the data were to indicate that faster tightening is warranted, we would be prepared to increase the pace of rate hikes.”
Fed-voorzitter Jerome Powell
SVB is ook een probleem voor Powell
De ondergang van SVB is ook voor de Fed een hoofdpijndossier. Eerder in de week liet Fed-voorzitter Jerome Powell zich in de hoorzitting voor de Senaat nog zeer hawkish uit. Door de combinatie van onverwachte sterke economische data en hardnekkig hoge inflatie is het beleidscomité van mening dat de beleidsrente sneller en verder omhoog moet dan bij de beleidsvergadering van februari was voorzien. De financiële markten reageerden direct en er werden drie renteverhogingen ingeprijsd. Hierdoor liep de verwachte piek in de Amerikaanse beleidsrente op naar 5,5% tot 5,75%. Daarnaast werd ingeprijsd dat de beleidsrente voor langere tijd hoog blijft. Door de problemen bij SVB draaide dit hawkish beeld. Verwacht wordt nu dat de Fed veel voorzichtiger te werk zal gaan. De centrale bank wil de financiële stabiliteit immers niet in gevaar brengen. De markt verwacht daarom weer dat de beleidsrente in de tweede helft van het jaar wordt verlaagd.
Amerikaanse baangroei zet door
De Amerikaanse arbeidsmarktcijfers waren wederom robuust. Het aantal banen (Payrolls) groeide in februari met 311 duizend. Dat is opnieuw een stuk beter dan de consensusverwachting van 225 duizend en ook ruim boven het langjarige gemiddelde. Desondanks steeg het werkloosheidspercentage van 3,4% naar 3,6%. Dit kwam deels door een stijging van de participatiegraad van 62,4% naar 62,5%. Die blijft daarmee weliswaar historisch laag, maar na een periode van stabilisatie is de laatste maanden wel sprake van een gestaag herstel. Daarnaast daalde de gemiddelde werkloosheidsduur naar 8,3 weken. Dat is het laagste niveau sinds juli 2022. Niet alles is echter positief. Zo daalde het aantal gewerkte uren en liep het aantal mensen dat zijn baan verloor op naar het hoogste niveau sinds de coronapandemie. De Fed zal vooral kijken naar de loonontwikkeling. Ook daar was sprake van een gemengd signaal. De uurlonen stegen op maandbasis met 0,2%. Dat is de laagste groei van de afgelopen 12 maanden. Op jaarbasis gemeten stegen de uurlonen echter van 4,4% naar 4,6%. Dat is nog steeds ruim lager dan de inflatie.