Nervositeit op de financiële markten
Zorgen om financiële stabiliteit raken de aandelenmarkten
Het was een slechte week voor de wereldwijde aandelenmarkten. Zowel aandelen uit de ontwikkelde markten als uit de opkomende markten sloten de week af met forse verliezen. In euro gemeten verloren de ontwikkelde landen 4,4% en de opkomende markten 4,1%. Het sentiment was de hele week slecht. In eerste instantie speelden de hawkish Fed en de stijgende kapitaalmarktrentes de aandelenmarkten parten. Tegen het einde van de week domineerden de problemen rondom SVB echter het marktsentiment. Het waren vooral de financials die wereldwijd onder druk stonden. SVB wordt gezien als een kanarie in de kolenmijn. Het kan wijzen op meer problemen bij banken en andere financiële instellingen. De sub-index voor Amerikaanse financials verloor bijna 9%. Wereldwijd daalden de koersen van financiële instellingen met ongeveer 6%. Beleggers worden bloednerveus van problemen bij financiële instellingen. Het herinnert hen aan Lehman Brothers en de daaropvolgende financiële crisis. De gehele aandelenindex werd dan ook mee naar beneden getrokken.
Bankroet SVB raakt financiële instellingen
Bron: Bloomberg, Achmea IM
2-jaarsrentes pieken om vervolgens terug te vallen
Bron: Bloomberg, Achmea IM
SVB duwt de kapitaalmarktrentes omlaag
Op de obligatiemarkten was sprake van een achtbaanrit. In eerste instantie stegen de kapitaalmarktrentes in zowel de Verenigde Staten als de eurozone. Vooral de rentes voor de korte looptijden stegen hard. De oorzaak lag bij de hawkish toon van de centrale banken. De Amerikaanse 2-jaarsrente steeg tot bijna 5,1%, het hoogste niveau sinds 2007. Toen de problemen bij SVB duidelijk werden, draaide dit beeld. Wereldwijd zochten beleggers hun toevlucht in staatsobligaties. Dit ging gepaard met scherp dalende rentes. De Amerikaanse 2-jaarsrente viel terug naar 4,6%. De Amerikaanse 10-jaarsrente zakte naar 3,7%. Ook Duitse staatsobligaties profiteerden van de vlucht naar veiligheid. De Duitse 10-jaarsrente zakte bijna 20 basispunten naar 2,5%. Duitse staatsobligaties sloten daardoor de week af met een winst van 1,7%. Kredietobligaties kregen te maken met oplopende risico-opslagen en profiteerden daardoor minder van de daling van de kapitaalmarktrentes. De risico-opslag op Amerikaanse highyieldobligaties steeg zelfs met 50 basispunten waardoor het totaalrendement negatief was.
Negatieve week voor grondstoffen
De brede grondstoffenindices sloten de week met verlies af. De standaard S&P GSCI sloot 3,4% lager. De gelijkgewogen variant deed het met een verlies van 2,1% wat beter. Het verlies kwam voor rekening van energie, industriële metalen en agrarische producten. Energie liet het grootste verlies zien. Zo daalde de prijs van een vat Brentolie met ruim 3% naar $83. De olieprijs beweegt nu al maanden zijwaarts in een bandbreedte van $80 tot $90. Op de valutamarkten sloot de koers van de Amerikaanse dollar in euro vrijwel onveranderd op 1,06. Gedurende de week was echter sprake van forse bewegingen. In eerste instantie verzwakte de euro tot 1,05 als gevolg van de hawkish uitspraken van de Fed. Toen de problemen bij SVB duidelijk werden won de euro echter weer aan kracht. De koers piekte zelfs even op 1,07.