Inflatiepiek lijkt achter de rug
Europese inflatie zet daling in
De inflatiepiek in de eurozone lijkt achter de rug. De Europese inflatiecijfers over de maand december vielen verder terug. De inflatie in de eurozone (HICP, j-o-j) daalde van 10,1% naar 9,2%. Dit betekent dat voor de derde achtereenvolgende maand de inflatie daalt ten opzichte van de piek aan het einde van het derde kwartaal. De verschillen in geldontwaarding tussen de eurolanden zijn echter groot. Zo bedroeg in december de prijsstijging op jaarbasis in Duitsland 9,6%, in Frankrijk 6,7%, in Spanje 5,6% en in Nederland 11,0%. De Nederlandse inflatie is daarmee al flink afgenomen sinds de recordinflatie van 17,1% in september, maar blijft hoger dan in meeste andere eurolanden. De terugval in inflatie is mede te verklaren door de dalende energieprijzen en het wegvallen van basiseffecten. Tegen de verwachting in steeg de kerninflatie naar 5,2%. Per saldo waren de inflatiecijfers toch lager dan vooraf werd ingeschat. Dit kan er mogelijk voor zorgen dat de inflatieverwachtingen voor de komende jaren naar beneden zullen worden bijgesteld. Ook biedt dit mogelijk ruimte aan de Europese Centrale Bank (ECB) om het huidige beleid van sterke monetaire verkrapping eerder te matigen.
Europese inflatieverwachtingen blijven boven ECB-target
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Amerikaanse arbeidsmarkt blijft robuust
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Gemengd beeld Amerikaanse economie
De recente macro-economische cijfers schetsen een tweeledig beeld van de Amerikaanse economie. Aan de ene kant herbevestigen de nieuwste cijfers de sterke arbeidsmarkt, aan de andere kant daalt het vertrouwen van de inkoopmanagers. De ISM Manufacturing Index daalde naar 48,4 en de ISM Services Index kelderde onverwacht van 56,5 tot 49,6. Tegelijkertijd kwamen er in december 223.000 nieuwe banen bij en nam de werkloosheid af tot 3,5%, terwijl de participatiegraad licht opliep tot 62,3%. Het gemiddelde uurloon steeg, met 4,6% ten opzichte van vorig jaar, minder hard dan verwacht,. Ten opzichte van vorige maand neemt de loongroei af. Dit verkleint de kans op een loon-prijsspiraal. Onderaan de streep domineerde dit positieve nieuws de markten. De loongroei is immers een belangrijke graadmeter voor de Amerikaanse centrale bank (Fed) bij het voortdurend ijken van haar monetaire beleidskoers.
Corona laait op in China
De Chinese economie gaat gebukt onder een toenemend aantal coronabesmettingen. Nadat de Chinese autoriteiten na weken van protesten overstag gingen en het zerocovidbeleid overboord gooiden, lopen de besmettingscijfers inmiddels snel op. Daardoor worden besmette personen gedwongen thuis in quarantaine te blijven. De lage vaccinatiegraad en beperkte immuniteit zorgen ervoor dat veel mensen met coronaklachten in het ziekenhuis terecht komen. Dit vergroot de druk op de Chinese gezondheidszorg en economische activiteit. Tel daarbij op dat China blijft kampen met problemen in de vastgoedmarkt en dat de interne vraag van zowel consumenten als producten achterblijft bij niveaus van voor de coronapandemie. Tezamen zorgt dit ervoor dat de vooruitzichten somber zijn. Dit laat duidelijk zijn sporen na in het dalende vertrouwen van de Chinese inkoopmanagers. De PMI Manufacturing, het vertrouwen in de industriële sector, daalde naar een score van 47. Het vertrouwen in de bouw- en dienstensector, PMI Non-Manufacturing, zakte nog dieper weg en sloot het jaar af op 41,6. Dit is fors lager dan de consensusverwachting van 45. Een dergelijke laag niveau geeft een negatief signaal af en duidt op economische zwaar weer.