Markten voortvarend begonnen
Aandelen starten positief
Aandelenmarkten zijn het nieuwe jaar met winst begonnen. Het totaalrendement op aandelen uit ontwikkelde landen bedroeg in de eerste week 2,1% in euro. Het gunstige sentiment op de Amerikaanse beurzen werd bepaald door het idee dat de Fed mogelijk eerder stopt met renteverhogingen. De sterke cijfers van de Amerikaanse arbeidsmarkt werden per saldo ook positief ontvangen. Amerikaanse aandelen sloten 1,9% hoger dan eind december. Ook de Europese aandelen veerden op toen de inflatiecijfers lager uitvielen dan initieel werd gedacht en noteerden een weekwinst van 3,4%. Opkomende markten wisten mee te profiteren van het positieve sentiment en sloten af met een plus van 3,9% gemeten in euro. Met name Aziatische aandelen kenden met een plus van 3,8% een voortvarend begin. Japanse aandelen blijven onder druk staan en schrijven de eerste verliezen van het nieuwe jaar. In Japanse yen verloor de Japanse aandelenindex 0,8% van zijn waarde. Sinds de onverwachte beleidsdraai van de Bank of Japan in november zitten Japanse aandelen in een dalende trend.
Europese aandelen fris van start
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Kapitaalmarktrentes doen een stap terug
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Lagere inflatie drukt kapitaalmarktrentes omlaag
Zowel in de Verenigde Staten als in eurozone zijn kapitaalmarktrentes flink gedaald. Net als de aandelenmarkten reageerden obligatiemarkten positief op de eerste economische cijfers van het jaar. Als gevolg vielen kapitaalmarktrentes ver terug. Waar de Amerikaanse 10-jaarsrente eind december nog 3,9% noteerde, daalde deze in de eerste week 32 basispunten terug naar 3,6%. De Duitse 10-jaarsrente ging nog sterker omlaag en eindigde 36 basispunten lager op 2,2%. Kredietopslagen van veilige investmentgrade-obligaties bleven per saldo stabiel, terwijl kredietopslagen van risicovolle highyieldobligaties over de hele linie inkwamen. De kredietopslag op obligaties uit opkomende landen in harde valuta steeg en komt boven die van Amerikaanse highyieldobligaties uit. Het geopolitieke risico lijkt daarmee nog niet uit de markt. Desalniettemin zijn obligatiemarkten het jaar goed begonnen, en uiteindelijk sloten alle vastrentende waarde in het groen af.
Grondstoffenmarkten hard onderuit
Op de grondstoffenmarkten zijn de eerste grote verliezen van het jaar gerealiseerd. .De absolute winnaars van het afgelopen jaar, de energiegrondstoffen, moesten diep door het stof en gaven maar liefst 6,6% prijs. Dit had alles te maken met de lagere prijzen voor olie en gas. Zo daalde de prijs van een vat Brentolie en sloot deze de week af op $78,6. Ook de prijzen voor basismetalen vielen ver terug. Zo daalde de prijs voor koper en nikkel meer dan 6% ten opzichte van eind december. De brede grondstoffenindex (S&P GSCI) verloor 4,8%. Bij contracten voor grondstoffen met een langere looptijd (3 maanden) was het verlies minder groot. Ook indices met een lagere energieweging (zoals een gelijk gewogen index) deden het beter dan de standaard S&P GSCI index. De valutamarkten beleefden een vrij rustige week. De euro verzwakte licht ten opzichte van de meeste andere valuta’s. Voor een euro betaal je nu $1,06.