In afwachting van de rentebesluiten
Aandelen in mineur
Aandelenmarkten waren afgelopen week per saldo in mineur. De hoeveelheid macro-economische data was beperkt en de ogen zijn vooral gericht op de rentebesluiten van de centrale banken deze week. Zowel de Fed, de ECB als de BoE gaan de beleidsrente naar verwachting met 50 basispunten verhogen. Belangrijk is vooral de duiding over het verdere verloop van de monetaire verkrapping de komende maanden. Deze signalen zijn ook van belang voor de rentemarkten in Europa en de Verenigde Staten. In Azië gaat de aandacht vooral uit naar de ontwikkelingen in China. De aangekondigde versoepelingen van de coronabeheersmaatregelen zette de Chinese aandelenbeurs bijna 7% hoger. De meeste andere aandelenbeurzen uit opkomende landen sloten de week echter in het rood af. Hierdoor was het totaalrendement op aandelen opkomende markten over de hele week bezien nagenoeg vlak. Het totaalrendement van aandelen ontwikkelde markten was daarentegen negatief en bedroeg ruim -3% in euro.
Chinese aandelenmarkt profiteert van versoepelingen
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Amerikaans renteverschil neemt toe
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Amerikaanse rentecurve inverteert verder
De Amerikaanse rentetermijnstructuur inverteerde afgelopen week verder. De 2-jaarsrente bedraagt 4,34% terwijl de 10-jaarsrente op een niveau van 3,58% staat. Het verschil bedraagt nu bijna 80 basispunten en gedurende de week 84 basispunten; het hoogste niveau dit jaar. Een dergelijke inverse rentetermijnstructuur waarbij de 2-jaarsrente een stuk hoger ligt dan de 10-jaarsrente komt niet vaak voor. In 1981 was de laatste keer dat het verschil tussen beide rentes zo groot was. Beleggers verwachten dat de Fed de strijd tegen inflatie doorzet en het monetaire beleid krap houdt waardoor de 2-jaarsrente relatief hoog blijft. Tegelijkertijd nemen de zorgen over een mogelijke recessie toe, mede door de snelle monetaire verkrapping, waardoor de 10-jaarsrente onder druk staat. Een inverse rentetermijnstructuur is in het verleden vaak een voorloper van een recessie geweest. Ook in Europa is de rentetermijnstructuur invers, maar minder extreem. In Duitsland bedraagt de 2-jaarsrente 2,16% en de 10-jaarsrente 1,93%. Het renteverschil bedraagt nu meer dan 20 basispunten.
Olieprijs onderuit
De olieprijs daalde afgelopen week flink. De prijs voor een vat Brent olie daalde naar circa $76; een daling van ruim 11%. Afgelopen week is het prijsplafond op Russische olie ingegaan. De maatregel houdt in dat Rusland olie voor maximaal $60 per vat mag verkopen. Scheepvaartbedrijven die gevestigd zijn in de EU, de G7-landen en Australië wordt op deze manier verboden Russische olie te transporteren als de prijs boven het plafond van $60 per vat ligt. Hetzelfde geldt voor bedrijven die verzekeringsdiensten voor het vervoer aanbieden. Waarschijnlijk is de impact van het prijsplafond beperkt. Bij een prijs van $60 is het nog steeds winstgevend voor Rusland om olie te produceren. Daarnaast doen niet alle landen mee aan het prijsplafond, geldt het plafond niet voor olie die via pijpleidingen geleverd wordt en zal het plafond omzeild worden. Daarnaast ligt de prijs van Russische olie sinds de sancties al lager dan die van Brent olie die als benchmark in Europa fungeert.