Europese inflatie daalt licht
Europese inflatie daalt voor het eerst in anderhalf jaar
De Europese cijfers die afgelopen week naar buiten kwamen brachten de welkome boodschap dat de inflatie in de eurozone voor het eerst in anderhalf jaar iets lijkt te zijn gedaald. De schatting is dat de inflatie in de eurozone in november 10,0% op jaarbasis bedraagt. Dit was in oktober nog 10,6%. Het Duitse inflatiecijfer bedroeg in november eveneens 10,0% op jaarbasis tegen 10,4% in oktober. En de Spaanse inflatie daalde van 7,3% naar 6,8%. Daarmee lijken de renteverhogingen die de ECB afgelopen maanden doorvoerde eindelijk wat effect te sorteren. De strijd is echter nog niet gewonnen. In een gezamenlijk interview zeiden de president van de Bundesbank, Joachim Nagel, en de president van de Franse centrale bank, François Villeroy de Galhau, nogmaals dat de ECB gecommitteerd blijft aan zijn doelstelling van een inflatieniveau van 2%. De beleidsrente moet dus verder worden verhoogd, zo stelde Nagel.
Europese inflatiecijfers dalen iets
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Markten verwachten dat de beleidsrente van de Fed minder ver zal stijgen
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Powell ziet ruimte voor vlakker pad renteverhogingen
De president van de Federal Reserve Jerome Powell liet afgelopen week in een speech doorschemeren dat de Federal Reserve de renteverhogingen mogelijk zal vertragen. “The time for moderating the pace of rate increases may come as soon as the December meeting.” zo stelde Powell. Markten verwachten dat de rente met 50 basispunten zal worden verhoogd tijdens de beleidsvergadering van de Fed medio december. Powell waarschuwde echter ook “It will take substantially more evidence to give comfort that inflation is actually declining.” Dit laatste wordt onderstreept door het niveau van de PCE deflator – de favoriete inflatie maatstaf van de Fed. Deze daalde in oktober licht van 6,2% naar 6,0% (j-o-j). Dit niveau ligt nog steeds ruimschoots boven het doel van 2%. De Amerikaanse economie lijkt vooralsnog niet veel hinder te ondervinden van de hogere rente. De Amerikaanse banenmarkt blijft sterk. Er kwamen afgelopen week 263.000 banen bij versus. 200.000 verwacht. En de economische groei kwam op jaarbasis in het derde kwartaal uit op 2,9%.
China laat zero-covidbeleid langzaamaan vieren
Terwijl de meeste landen na twee jaar van corona min of meer terug naar normaal zijn gegaan, houdt de Chinese Communistische Partij hardnekkig vast aan het zero-covidbeleid. De enorme impact die dit beleid heeft op het dagelijkse leven – van eindeloos in de rij staan voor een test tot opeens worden opgesloten op het werk vanwege een geconstateerde besmetting – maakte dat steeds meer Chinezen tegen het beleid in opstand kwamen. Op verschillende plaatsen in het land werd afgelopen weken geprotesteerd tegen de maatregelen. De communistische partij lijkt door de omvang van de protesten nu toch bakzeil te halen en voert een aantal versoepelingen door. Zo mogen in Beijing positief geteste personen vanaf nu thuis in quarantaine zitten. En in verschillende steden wordt niet langer gecontroleerd op een negatief testbewijs. Dat het strenge covidbeleid niet alleen de maatschappij ontwricht maar ook een negatieve impact heeft op de economie blijkt uit de inkoopmanagersindicatoren. De Manufacturing PMI daalde sterker dan verwacht van 49,2 naar 48,0. En de non-manufacturing PMI daalde van 48,7 naar 46,7. Dit zijn niveaus die duiden op verdere krimp.