Keerpunt in inflatie
Amerikaanse inflatie daalt
De Amerikaanse inflatiecijfers over oktober vielen mee. Op de financiële markten werd hier met enthousiasme op gereageerd. De aandelenkoersen spoten omhoog en de kapitaalmarktrentes daalden. De headline inflatie viel terug van 8,2% naar 7,7% (jaar-op-jaar). Dit inflatiepercentage is een stuk lager dan analisten hadden verwacht. De kerninflatie, de inflatie exclusief de volatiele energie- en voedselprijzen, zakte van 6,6% naar 6,3%. Daarmee ligt de inflatie weliswaar nog ver boven de doelstelling van de centrale bank, maar de daling lijkt ingezet. De afnemende inflatiedruk werd breed gedragen. In het merendeel van de goederen- en dienstensectoren was sprake van afzwakkende prijsstijgingen. Door de meevallende inflatiecijfers verwachten beleggers en analisten dat de Fed minder hard op de rem gaat trappen en dathet einde van de monetaire verkrappingscyclus in zicht komt. Naar verwachting verhoogt de centrale bank de beleidsrente in december met 50 basispunten. Voor de inflatiecijfers lag deze verwachting nog op 75 basispunten. Daarnaast daalde de verwachte piek in de beleidsrente tot onder de 5%.
Daling Amerikaanse inflatie zet door
Bron: Bloomberg, Achmea IM
“I don’t know if he [DeSantis] is running, (…) I think the base would not like it, I don’t think it would be good for the party.”
Donald Trump is niet blij met de mogelijke kandidatuur van Ron DeSantis
Democraten komen met de schrik vrij
De tussentijdse verkiezingen (midterms) voor het Amerikaanse Congres laten zien dat de Amerikaanse politiek en samenleving nog steeds tot op het bot verdeeld zijn. Door de belabberd lage approval ratings voor president Biden en de torenhoge inflatie werd een grote overwinning voor de Republikeinen voorspeld. De Democraten en Republikeinen hielden elkaar echter grotendeels in evenwicht. De Republikeinen veroveren naar verwachting wel de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. De Democraten behouden wel de controle in de Senaat. Het verlies in het Huis van Afgevaardigden betekent dat president Biden een moeilijke tweede helft van zijn presidentschap tegemoet gaat. Het was voormalig president Trump die zijn schaduw over de verkiezingen wierp. De midterms leken soms vooral om hem te draaien. De kans is groot dat Trump in 2024 een nieuwe gooi naar het presidentschap doet. Binnen de Republikeinse partij lijkt echter een tegenstander van formaat te zijn opgestaan. Ron DeSantis, gouverneur van Florida, won met overmacht een tweede termijn. Hij wordt nu naar voren geschoven als de ideale Republikeinse presidentskandidaat. Hij is populair, jong en minder polariserend dan Trump.
Aanhoudende zwakte Chinese economie
De Chinese economie zit in zwaar weer. Vooral de binnenlandse vraag staat onder druk. Dit blijkt onder meer uit de handelscijfers over oktober. De importen daalden met 0,7% ten opzichte van een jaar geleden. In september was er nog sprake van een geringe groei. Het is voor het eerst in twee jaar dat de importen dalen. Destijds lag het aan de coronapandemie en ook nu speelt corona een rol. Het Chinese zero-covid beleid legt de economie te pas en te onpas stil. Dit is echter niet het hele verhaal. Ook de grote problemen in de Chinese vastgoedsector raken de binnenlandse bestedingen. De situatie wordt verergerd doordat nu ook de buitenlandse vraag begint af te nemen. De exportgroei sloeg hierdoor om in een krimp van 0,3% jaar-op-jaar. De economische zwakte vertaalt zich in neerwaartse druk op de prijzen. Voor het eerst in twee jaar was er in het Chinese bedrijfsleven sprake van deflatie. De jaar-op-jaar verandering van de producentenprijzen (PPI) daalde van 0,9% naar -1,3%. Ook de stijging van de consumentenprijzen stokt, de CPI daalde van 2,8% naar 2,1% op jaarbasis. China is daarmee één van de weinige landen waar deflatie een groter gevaar is dan inflatie.