Meevallende inflatie bepaalt het sentiment
Sterk herstel aandelenmarkten
De wereldwijde aandelenmarkten hadden een goede week. Beleggers beginnen steeds nadrukkelijker te anticiperen op het einde van de monetaire verkrapping van de Fed. Vooral de meevallende inflatiecijfers resulteerden in een jubelstemming op de beurzen. Door de terugval in de inflatie zal de Amerikaanse beleidsrente de komende maanden naar verwachting minder hard omhoog gaan. Daarnaast verwachten steeds meer beleggers dat de piek in de beleidsrente minder hoog zal zijn. Dit is goed nieuws voor de aandelenmarkten en dan met name voor de meer rentegevoelige sectoren. Dit was onder andere zichtbaar in een goede week voor groeiaandelen. Die hebben een moeilijk jaar achter de rug, maar herstelden afgelopen week sterk. Per saldo sloten aandelen uit de ontwikkelde landen de week af met een winst van ruim 2% in euro gemeten. De opkomende landen deden het met een plus in euro van 1,3% iets slechter. De Aziatische markten deden het goed, mede door een herstel van de Chinese aandelenmarkten.
Herstel op de aandelenmarkten (MSCI in $)
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Inflatiecijfers zetten rente lager
Bron: Bloomberg, Achmea IM
De inflatiecijfers zetten de kapitaalmarktrentes lager
Ook op de obligatiemarkten overheerste het positieve sentiment. In zowel de eurozone als de Verenigde Staten daalden de kapitaalmarktrentes en stegen de obligatiekoersen. De Duitse 10-jaarsrente zakte met 14 basispunten naar 2,16%. De Amerikaanse 10-jaarsrente daalde van 4,16% naar 3,81%. De lager dan verwachte Amerikaanse inflatiecijfers en de daarmee gepaard gaande speculaties over een sneller einde van de monetaire verkrapping, speelden een grote rol bij deze rentedaling. Het kalenderjaarverlies op Duitse staatsobligaties liep terug tot -15,8%. Amerikaanse staatsobligaties zagen het jaarverlies slinken naar -14,8%. Kredietobligaties hadden eveneens een goede week. Bij zowel de kredietwaardige obligaties als de meer risicovolle highyieldobligaties en obligaties uit de opkomende landen (EMD) daalden de risico-opslagen.
Faillissement cryptobeurs FTX zorg voor paniek
FTX, één van de grootste handelsplatformen voor cryptovaluta, vroeg uitstel van betaling aan. Het bedrijf kwam $8 miljard te kort na grote verliezen op handelsactiviteiten. Een reddingspoging door Binance, het grootste cryptobedrijf, ketste op het laatste moment af. Dit faillissement is de zoveelste klap voor de cryptomarkten in 2022. Er wordt gevreesd dat het omvallen van FTX resulteert in een golf aan wanbetalingen. In reactie doken de koersen van de verschillende cryptovaluta omlaag. De koers van Bitcoin daalde met ongeveer 20% tot onder de $17.000. Ook de andere cryptovaluta lieten grote verliezen zien. Op de ‘normale’ valutamarkten zette de Amerikaanse inflatiecijfers en renteverwachtingen de toon. De euro won ruim 3% versus de Amerikaanse dollar en de koers steeg tot 1,03. Het herstel van de euro is het gevolg van de verwachting dat de piek in de Amerikaanse beleidsrente minder hoog zal zijn. De grondstoffenmarkten verloren terrein. Onder meer door een daling van de olieprijs.