Strijd tegen inflatie nog niet gewonnen
ECB verhoogt de beleidsrente in strijd tegen inflatie
Terwijl de meeste centrale banken dit jaar al meerdere omvangrijke renteverhogingen hebben doorgevoerd, bleef de ECB afgelopen maanden relatief afwachtend. De ECB realiseert zich echter dat de inflatie niet zo tijdelijk is als men een jaar geleden nog dacht. In de strijd tegen de inflatie werd de rente afgelopen donderdag met wederom 75 basispunten verhoogd. ECB-president Christine Lagarde gaf in haar toelichting aan dat er de komende beleidsvergaderingen wellicht nog meer renteverhogingen worden aangekondigd. Daarbij is de dreiging van een recessie in Europa wel toegenomen, stelde ze. Ook liet Lagarde weten dat de voorwaarden voor de TLTRO – het programma waarbinnen banken onder gunstige voorwaarden geld kunnen krijgen –worden aangepast. Door de gestegen rente is het voor banken aantrekkelijk geworden om geld te lenen en dit direct weer te stallen bij de ECB en zo “gratis” rente te verdienen. De noodzaak voor verdere actie tegen inflatie werd afgelopen week wederom onderstreept door de hoger dan verwachte inflatie in onder andere Duitsland (10,4% op jaarbasis) en Italië (12,8% op jaarbasis).
ECB volgt in het kielzog van de Fed en BoE
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Amerikaanse huizenprijzen geraakt door hogere rente
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Hoge rente raakt Amerikaanse huizenmarkt
De Federal Reserve (Fed) is voortvarender te werk gegaan in de bestrijding van de Amerikaanse inflatie dan zijn Europese tegenhanger. Sinds maart is de Amerikaanse beleidsrente al met 3% verhoogd. Ondanks het krappere monetaire beleid bleef de Amerikaanse economie solide. De economische groei in het derde kwartaal komt uit op 2,6% (j-o-j). Een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de krimp van 0,6% een kwartaal eerder. Desondanks lijkt het sentiment wel te draaien. De inkoopmanagersindex (PMI) voor de dienstensector daalde onverwachts naar 46,6, waar 49,5 werd verwacht. Een teken dat bedrijven krimp verwachten in de komende maanden. Ook de huizensector ondervindt steeds meer last van de hoge rente. De Amerikaanse hypotheekrente steeg afgelopen week naar 7% - het hoogste niveau in 20 jaar. Als gevolg staan de huizenprijzen en verkopen van nieuwe huizen onder steeds meer druk. De FHFA House Price Index daalde in augustus met 0,7%. Waarschijnlijk zal de Fed komende maanden verder gaan met het verhogen van de rente. De belangrijkste inflatie-indicator van de Fed – de PCE Deflator – bleef in september op 6,2% (j-o-j) hangen. Aanzienlijk hoger dan de doelstelling van rond de 2%.
Xi verstevigt zijn grip op China
In een breuk met de zijn voorgangers liet de Chinese president Xi Jinping zich afgelopen week herkiezen voor een derde termijn als president. Tijdens het vijfjaarlijkse volkscongres van de Chinese Communistische Partij wist hij zijn grip op de partij en het land verder te verstevigen. Waar er tot voor kort nog een aantal hoge functies door partijleden werden bekleed die niet direct met Xi waren geaffilieerd, zijn nu vrijwel alle posten bemand door Xi’s vertrouwelingen. In een opvallend moment tijdens het congres werd zelfs Xi’s voorganger Hu Jintao de zaal uitgevoerd. Xi’s grip op het land betekent waarschijnlijk weinig goeds voor de Chinese economische vooruitzichten. Onder zijn bewind wordt een minder kapitalistische en meer communistische koers gevaren. Hierdoor is de Chinese groei aanzienlijk vertraagd en zijn de banden met de Verenigde Staten en Europa verslechterd. Op dit moment is de voornaamste rem op de economie het zero covid beleid van de regering. De extreme maatregelen, waaronder veelvuldige lockdowns van miljoenensteden, zetten de huizenmarkt onder druk. De verkoop van commerciële woningen daalde in september met ruim 28% ten opzichte van een jaar eerder. En ook de groei van de detailhandelsverkopen ligt met 2,5% (j-o-j) duidelijk onder de pre-corona trend.