OPEC keert president Biden de rug toe

Vertrouwen Amerikaanse industrie zakt weg

Het Amerikaanse producentenvertrouwen zakte in september weer wat verder terug. Daar wijzen althans de inkoopmanagersindices op. In de industriële sector daalde de ISM Manufacturing van 52,8 naar 50,9. Daarmee nadert deze index de kritische grens van 50 die de grens tussen krimp en groei aangeeft. Een aantal belangrijke subindices zakte al onder de 50. Zo daalde de New Orders index van 51,3 naar 47,1. Dit is een indicatie dat in de nabije toekomst de groei omslaat in krimp. Opvallend was ook de daling bij de Employment index. Die zakte van 54,2 naar 48,7. Dit duidt er op dat de groei van het aantal banen in de industriële sector stokt. Positief was dat de Prices Paid index daalde van 52,5 naar 51,7. Dit geeft aan dat de sterke kostenstijgingen in de industriële sector afvlakken. Dat is een positief signaal voor de Amerikaanse inflatieontwikkeling. De inkoopmanagersindex voor de dienstensector (ISM services) laat zien dat daar het vertrouwen beter blijft liggen. Deze index lag in september op 56,7, dat is fractioneel lager dan het cijfer over augustus. Het niveau duit op aanhoudende robuuste groei.

Amerikaanse inkoopmanagersindices

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Olieprijs omhoog na aankondiging productiebeperking OPEC+

Bron: Bloomberg, Achmea IM

OPEC+ gaat de olieproductie fors verlagen

De OPEC+, de OPEC-landen plus Rusland, besloten om de olieproductie met twee miljoen vaten per dag te verlagen. Dit is de grootste productiebeperking sinds 2020. Destijds stortte de olieprijs in door de coronapandemie. Ook nu is het doel om de olieprijs op te krikken. De Amerikanen voerden in aanloop naar de OPEC+ vergadering juist de diplomatieke druk op om het tegenovergestelde te doen. Met name Saudi-Arabië werd gevraagd om de oliekraan open te draaien. Een lagere olieprijs ondersteunt de wereldeconomie, verlaagt de inflatie en zorgt ervoor dat Rusland minder verdient om de oorlog in Oekraïne te financieren. Saudi-Arabië is de belangrijkste olieproducent en geldt als bondgenoot van de Verenigde Staten. De relatie tussen de Amerikaanse president Joe Biden en de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman is echter slecht. Bin Salman had dan ook geen boodschap aan de oproep van Biden en koos ervoor om samen met Rusland op te trekken. Dit tot woede en frustratie van de Amerikaanse president.

Amerikaanse arbeidsmarkt blijft robuust

Het Amerikaanse arbeidsmarktrapport over september laat zien dat de banengroei robuust is en de werkloosheid historisch laag. Per saldo ligt de arbeidsmarkt er dus goed bij. Het aantal banen (Nonfarm payrolls) steeg met 263 duizend. Dat is beter dan verwacht en ruimschoots boven het langjarige gemiddelde. Het werkloosheidspercentage zakte onverwachts van 3,7% naar 3,5%. Daarmee is het werkloosheidspercentage relatief stabiel op een historisch laag niveau. Met 5,0% j-o-j is ook de loongroei robuust. De lonen stijgen weliswaar minder hard dan de huidige inflatie, maar de loongroei ligt wel fors hoger dan de inflatiedoelstelling van de Fed. De data wijst daarmee op aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt. Het sterke rapport betekent dat het gevaar van een loon-prijsspiraal in de Amerikaanse economie nog niet is geweken. Daarmee stijgt de kans dat de Fed de beleidsrente in november voor de vierde keer op rij met 75 basispunten verhoogt. Er zijn echter wel barsten zichtbaar in de arbeidsmarkt. Zo begint het aantal ontslagen op te lopen. Daarnaast blijft de participatiegraad met 62,3% ruimschoots onder het niveau van voor de coronapandemie.

Groei Amerikaanse werkgelegenheid

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Deel deze pagina