Goed nieuws is slecht nieuws
Aandelen tussen hoop en vrees
Het sentiment op de aandelenmarkt blijft kwetsbaar. De hoge inflatie, oplopende rentes en de economische groeivertraging zijn reden tot zorg. De markten lijken momenteel vooral in de ban van de centrale banken. Het draait daarbij vooral om de vraag wanneer de Fed (en ECB) gaan draaien (pivot) met het monetaire beleid. De snelle verkrapping van het monetaire beleid doen de aandelenmarkten steeds meer pijn. Zolang de inflatie hoog blijft, zullen de centrale banken echter doorgaan met het verhogen van de beleidsrentes. Hierdoor ontstaat de situatie dat de aandelenmarkten negatief reageren op sterke economische data en positief op (milde) tegenvallers. Ook afgelopen week was dat zichtbaar. De aandelenmarkten begonnen de week positief met een sterk herstel. Deze winsten werden echter op vrijdag weer grotendeels weggegeven na de relatief goede cijfers over de Amerikaanse economie. Uiteindelijk sloten de wereldwijde aandelenmarkten de week af met een winst in euro van 1,9%. De opkomende landen deden het met een rendement van 2,6% in euro beter dan de 1,8% winst in euro van de ontwikkelde landen.
Herstel aandelenmarkten in kiem gesmoord
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Opgaande trend Duitse kapitaalmarktrente nog niet gebroken
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Obligatiemarkten in de greep van centralebankbeleid
Ook op de obligatiemarkten is de hoge inflatie en het beleid van de centrale banken het belangrijkste thema. Door de zeer sterke renteverhogingen van de Fed en ECB stegen de kapitaalmarktrentes scherp. De Duitse en Amerikaanse obligatiemarkten laten dan ook de grootste verliezen zien sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. Obligatiebeleggers snakten naar een adempauze. De week begon goed met dalende rentes in zowel Europa als de Verenigde Staten. Maar net zoals op de aandelenmarkten draaide in de loop van de week het sentiment waarna de rentes weer stegen en de obligatiekoersen daalden. Uiteindelijk sloot de Duitse 10-jaarsrente de week iets hoger af op 2,2%. Ook de Amerikaanse 10-jaarsrente sloot de week uiteindelijk fractioneel hoger af op 3,9%. Doordat de risico-opslagen wat inkwamen, deden de kredietobligaties het beter dan staatsobligaties. Vooral bij de risicovollere bedrijfsobligaties kwamen de risico-opslagen in.
Sterk herstel grondstoffen
De grondstoffenmarkten sprongen er afgelopen week positief uit met hoge winsten. De brede S&P GSCI index sloot de week ruim 10% hoger af. Daarmee lieten de grondstoffen een sterk herstel zien na weken van prijsdalingen. Een belangrijke factor bij het herstel was de olieprijs. Die steeg ruim 11% naar $97,9 voor een vat Brentolie. Ook de metalen lieten positieve rendementen noteren. Desondanks staan zowel de basismetalen als de edelmetalen dit hele kalenderjaar op een fors verlies. Althans in Amerikaanse dollar, in euro vallen de rendementen van de metalen mee. De daling van de euro versus de Amerikaanse dollar is nog niet tot staan gebracht. Wel lijkt de neergaande trend af te zwakken. De Europese eenheidsmunt sloot de week 1 cent lager af op 0,97. Het beleid van de Fed en ECB gaan waarschijnlijk het koersverloop de komende kwartalen bepalen. Momenteel lijkt de euro echter meer op de zwakke Italiaanse lire dan op de sterke Duitse mark.