Turbulentie in Europa

Bank of England intervenieert

De Bank of England (BoE) kwam in actie om de verkoopgolf op de obligatiemarkt te stoppen. De Britse rentes liepen fors op nadat eerder de nieuwe begrotingsplannen slecht werden ontvangen en de BoE de beleidsrente maar relatief beperkt verhoogde. De Britse 30-jaarsrente steeg tot boven de 5%, terwijl het niveau begin september nog circa 3% bedroeg. De sterke rentestijging vormde een gevaar voor de financiële stabiliteit. Daarom ging de BoE over tot het opkopen van staatsobligaties op het lange stuk. De actie had succes want na het nieuws over de interventie daalde de 30-jaarsrente met meer dan 100 basispunten. Uiteindelijk sloot de 30-jaarsrente de week onder de 4% af. Het tijdelijke opkoopprogramma loopt tot 14 oktober en zal zo groot zijn als nodig is. Eigenlijk zou de BoE beginnen met de geleidelijk verkoop van obligaties die tijdens de diverse opkoopprogramma's zijn opgekocht. Dit plan staat sowieso tot eind oktober in de ijskast.

Britse 30-jaarsrente schiet omhoog gedurende de week

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Italians have sent a clear message in favour of a right-wing government led by Brothers of Italy.

Giorgia Meloni, de beoogde nieuwe premier van Italië

Rechtse coalitie in Italië

Fratelli d'Italia heeft volgens verwachting de Italiaanse parlementsverkiezingen gewonnen. De partij van Giorgia Meloni haalde 26% van de stemmen. Fratelli d'Italia heeft een samenwerkingsverband met de partijen Lega en Forza Italia en samen haalden ze 44% van de stemmen. Deze verkiezingsuitslag resulteert in een ruime meerderheid in het parlement voor de rechtse coalitie. Meloni wordt waarschijnlijk de nieuwe premier van Italië. Ze wordt dan de eerste vrouwelijke premier van het Zuid-Europese land. De coalitie zet naar verwachting in op meer begrotingsstimulansen en belastingverlagingen. De komende weken zal hier meer duidelijkheid over komen. De vraag die de rest van de EU bezighoudt, is of Italië zich aan de Europese begrotingsdiscipline zal houden en of de afgesproken hervormingen doorgevoerd worden. Vooralsnog heeft Meloni aangegeven zich te houden aan de Europese afspraken, maar ze gaf wel aan dat er ruimte moet zijn om de Italiaanse herstelplannen aan te passen. Italië maakt aanspraak op meer dan €191 miljard uit het Europese herstelfonds waarvan al €46 miljard is uitgekeerd.

10% inflatie in de eurozone

De inflatie in de eurozone is volgens de eerste prognose verder gestegen in september. De consumentenprijzen waren 10% hoger dan een jaar geleden. De inflatie was weer hoger dan verwacht en hoger dan vorige maand (9,1%). Ook de kerninflatie, de inflatie exclusief voedsel en energie, steeg verder en kwam uit op 4,8% jaar-op-jaar. De druk op de ECB voor een rentestap van 75 basispunten tijdens de volgende beleidsvergadering neemt hierdoor toe. De inflatie tussen de eurolanden verschilt sterk. In Duitsland (10,9%) en Italië (9,5%) liep deze verder op, terwijl de Franse inflatie (6,2%) lager uitkwam dan vorige maand. In Nederland bedroeg de inflatie maar liefst 17,1% jaar-op-jaar, een nieuw record. Nederland behoort tot de landen met de hoogste inflatie in de eurozone. De vertrouwenscijfers in de eurozone blijven ondertussen laag. Het economisch sentiment gemeten door de Europese Commissie daalde opnieuw in september en staat nu op het laagste niveau sinds begin 2021.

Inflatie op recordniveau

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Deel deze pagina