De meeste beleggingen in het rood

Daling aandelenmarkten zet door

Het sentiment op de aandelenmarkten was negatief. Het totaalrendement op aandelen ontwikkelde markten bedroeg ruim -2% (euro hedged). In euro’s gemeten was het verlies meer dan 3%. Opvallend was dat Europese aandelen het relatief goed deden. Amerikaanse en Japanse aandelen daalden sterker. Aandelen opkomende markten deelden in de malaise. Het totaalrendement in euro van deze categorie bedroeg afgelopen week ruim -4%. Vooral in Azië kleurden de koersen rood. Het vooruitzicht dat centrale banken harder op de rem zullen trappen om de inflatie in te dammen, drukt de aandelenmarkten wereldwijd. De winstprognoses staan onder druk door de hoge inflatie en de verzwakkende economische vooruitzichten. September was dan ook een slechte maand. De wereldwijde aandelenmarkt daalde met circa 9% in september. Hierdoor komt de daling dit jaar uit op meer dan 20%. Gecombineerd met de verliezen op staatsobligaties en kredietobligaties is 2022 vooralsnog een beroerd beleggingsjaar.

Aandelenmarkten opnieuw onder druk

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Lichte stijging Italiaanse risico-opslag

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Italiaanse risico-opslag stijgt licht

De turbulentie op de Britse obligatiemarkt en de aanhoudend hoge inflatie hadden hun weerslag op de andere obligatiemarkten. De Duitse 30-jaarsrente steeg met 22 basispunten naar 2,09%. De Duitse 2-jaarsrente daalde juist met 16 basispunten naar 1,76%. Er was dus sprake van een versteiling van de rentetermijnstructuur. De Italiaanse 10-jaarsrente steeg met 18 basispunten naar 4,52%. Deze stijging was sterker dan de Duitse evenknie waardoor de Italiaanse risico-opslag per saldo licht opliep. Maar de uitslag van de Italiaanse verkiezingen kwam niet als een verrassing en was al ingecalculeerd. Op de euroswapmarkt ligt de 2-jaarsrente nu hoger dan de rentes op het lange stuk. De 2-jaarseuroswaprente steeg gedurende de week tot boven de 3% en sloot de week af op 2,82%. De 30-jaarseuroswaprente bedraagt ruim 2,4%. De Amerikaanse 10-jaarsrente liep op naar 3,83%. Per saldo sloten nagenoeg alle vastrentende categorieën de week met een verlies af. De kredietcategorieën gaven enkele procenten prijs.

Volatiele grondstofprijzen

Het beeld op de grondstoffenmarkt was gemengd. Per saldo was het totaalrendement op grondstoffen afgelopen week licht positief. De olieprijs veranderde nauwelijks. De prijs van een vat Brent olie bedraagt nu circa $85. De volatiliteit op de gasmarkt was hoog door de explosies bij de gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2. De gaspijpleidingen lijken nu onherstelbaar beschadigd. Per saldo liep de gasprijs maar licht op terwijl de dagschommelingen groot waren. Ook de basismetalen kenden een volatiel verloop. Mogelijk worden Russische metalen in de toekomst geweerd van de London Metal Exchange (LME). Op dit nieuws stegen de prijzen van aluminium en nikkel sterk. Later vielen de prijzen weer terug. Maar de sancties tegen Rusland raken naast de energiegrondstoffen dus ook andere subcategorieën binnen het grondstoffenspectrum. De euro herstelde enigszins ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Ook het Britse pond steeg in waarde ten opzichte van de dollar na de daling in de afgelopen periode.

Vlak verloop olieprijs afgelopen week

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Week en Ytd rendementen beleggingscategorieën

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Overzichtstabel rendementen

Niveaus financiële markten

Deel deze pagina