Aandelen doen een stap terug

Vrees hogere rentes laat zich gelden

De Amerikaanse inflatie viel weer hoger uit dan vooraf werd ingeschat. Uit angst voor verdere renteverhogingen beleefde aandelen een slechte week en gaven flink terrein prijs. Na de bekendmaking van de Amerikaanse inflatiecijfers beleefde de aandelenmarkt zijn grootste sell-off sinds de uitbraak van de coronapandemie. Amerikaanse aandelen noteerden een verlies van 5,8% in lokale valuta. De verliezen van Europese en Japanse aandelen waren beperkter met respectievelijk 4,0% en 2,3%. Gecombineerd kwamen aandelen uit ontwikkelde landen uit op een rendement van –5,1%, waardoor het totaalrendement voor 2022 verder terugliep tot ruim -16%. In de opkomende markten waren de verliezen minder groot. Deze aandelen eindigden met een verlies van –2,8%. Ook de vastgoedmarkten gingen hard onderuit. Uit angst voor mogelijk nog hogere rentes, verloren beursgenoteerde vastgoedbedrijven meer dan 6%.

Aandelen onderuit

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Reële rentes lopen verder op

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Kapitaalmarktrentes lopen verder op

Over de gehele linie stegen kapitaalmarktrentes. De hoge inflatie blijkt toch lastiger in te dammen dan centrale banken vooraf hadden verwacht. Daarnaast lijkt de afbouw van het ruime monetaire beleid nog niet het gewenste effect te hebben. Verdere renteverhogingen zijn dan ook zeker niet uitgesloten. In de obligatiemarkten werd hier alvast op voorgesorteerd en steeg de rente. De Amerikaanse 10-jaarsrente steeg met 14 basispunten naar 3,45%. De Duitse 10-jaarsrente steeg met 13 basispunten en eindigde op 1,78%. Omdat kredietopslagen nagenoeg constant bleven, eindigden alle staats- en kredietobligaties deze week in de min. Ondanks de opgelopen inflatie en beleidsrentes, is de stijging van de break-even inflatie beperkt. Dit zorgt ervoor dat reële rentes hun weg omhoog blijven doorzetten. Deze week bleef de Duitse reële rente echter nagenoeg onveranderd, terwijl de break-even inflatie licht steeg. Europese inflatie gerelateerde obligaties eindigden daarom als enige vastrentende categorie met een kleine plus.

Grondstoffen doen een stap terug

Grondstoffen hadden een slechte week en eindigden nagenoeg allemaal in de min. De S&P GSCI index verloor 0,7% in euro’s. Met name de energiesector ging onderuit en noteerde een verlies van 1,8% in euro's. De olieprijs ging onderuit, en de prijs voor een vat Brent olie viel terug tot $90,7. Op de valutamarkten blijft de Amerikaanse dollar gewild en steeg in waarde ten opzichte van andere valuta. Een Amerikaanse dollar levert nu slechts 1 euro, 0,88 Britse pond en 0,97 Zwitserse frank op. Daarmee benadrukken beleggers de rol van de Amerikaanse dollar als veilige-haven.

Amerikaanse dollar blijft populair

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Week en Ytd rendementen beleggingscategorieën

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Overzichtstabel rendementen

Niveaus financiële markten

Deel deze pagina