Recessiedreiging
Poetin dreigt Duitsland in een energiecrisis te storten
De Russische president Poetin dreigt Duitsland in een acute energiecrisis te storten. De voor Duitsland cruciale gaspijplijn Nordstream 1 gaat vanaf komende maandag offline voor onderhoud. Daarmee stokt de toevoer van Russisch gas naar Duitsland. Duitsland vreest dat de gaspijplijn permanent gesloten wordt. In dat geval dreigt een acute energiecrisis. Dat zal een zware klap zijn voor de toch al kwakkelende Duitse economie. Een diepe recessie is dan onvermijdelijk. Eerder stopte Rusland met levering van gas aan de Duitse energiereus Uniper. Het bedrijf heeft daardoor al een verlies van 10 miljard euro opgelopen en dreigt nu om te vallen. Alleen (gedeeltelijke) nationalisatie lijkt het bedrijf nog te kunnen redden. Door de Russische acties zijn de Duitse energieprijzen de laatste weken weer sterk opgelopen. De Duitse regering overweegt nu in te grijpen in de energiemarkt. Om de crisis af te wenden overweegt Duitsland om kolencentrales weer te openen. Ook kunnen er energiebesparende maatregelen worden ingevoerd.
Duitsland gaat gebukt onder torenhoge energieprijzen
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Sterk herstel Chinese inkoopmanagersindex
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Wereldwijde groeivertraging bedreigt Chinees herstel
Terwijl in de Verenigde Staten en de eurozone de economie vertraagt, lijkt de Chinese economie juist weer op te krabbelen. Daar wijzen althans de laatste vertrouwenscijfers op. De Caixin inkoopmanagersindex (PMI) steeg in juni van 42,2 naar 55,3. Zowel bij de industrie als de dienstensector was sprake van een verbetering. Het vertrouwen van het Chinese bedrijfsleven ligt op het hoogste niveau in anderhalf jaar tijd. De sterke verbetering van het sentiment is een direct gevolg van het einde van de corona lockdown in onder meer Shanghai. Zowel de vraag- als aanbodkant lieten hierdoor een sterk herstel zien. Het is echter onzeker of het Chinese herstel de komende maanden doorzet. Bij vrijwel alle belangrijke Chinese handelspartners staat de economische groei onder druk en stijgt de kans op een recessie. Daarmee dreigt ook forse tegenwind voor de Chinese exportsector. De export is nog steeds een belangrijke motor voor de Chinese economie.
Amerikaanse arbeidsmarkt blijft sterk
Ondanks de groeivertraging ligt de Amerikaanse arbeidsmarkt er goed bij. De baancreatie zet vooralsnog onverminderd door. Uit de Nonfarm payrolls blijkt dat er in juni 372 duizend banen bijkwamen. Dat is fors hoger dan verwacht. De baancreatie blijft daarmee ook ruim boven het langjarige gemiddelde liggen. Tegelijkertijd schommelt het aantal openstaande vacatures nog steeds rond recordhoogtes. Een teken dat het Amerikaanse bedrijfsleven nog steeds kampt met een krappe arbeidsmarkt en een tekort aan gekwalificeerd personeel. Hier lijkt voorlopig ook nog geen verandering in te komen. De werkloosheid ligt stabiel op het lage niveau van 3,6%. Dit geeft aan dat er maar weinig werkzoekenden zijn. Dit ondanks het feit dat de participatiegraad historisch laag is. Slechts 62,2% van de Amerikaanse beroepsbevolking werkt of is beschikbaar voor werk. Uit het arbeidsmarktrapport blijkt ook dat de loongroei relatief stabiel is. De jaar-op-jaar verandering van de uurlonen zakte van 5,3% naar 5,1%. De sterke arbeidsmarktcijfers zijn goed nieuws voor de Amerikaanse economie, maar het betekent ook dat de Fed zeer waarschijnlijk voorlopig doorgaat met het verhogen van de beleidsrente.