Europese rente stijgt fors

Aandelenmarkten anticiperen op economische turbulentie

Wereldwijde aandelenmarkten deden na een sterke stijging een week eerder afgelopen week weer een stap terug. De hoge inflatie en sterk gestegen rente drukt op de verwachte winstgevendheid van bedrijven. Met name groeibedrijven – de winnaars van de pandemie – hebben het momenteel zwaar. Amerikaanse autofabrikant Tesla, waarvan de koers verachtvoudigde tijdens de pandemie, kondigde bij monde van CEO Elon Musk aan 10% van de werknemers te zullen ontslaan vanwege de slechte economische vooruitzichten. Ook Jamie Dimon, de CEO van J.P. Morgan gaf afgelopen week aan een “economische orkaan” te verwachten. Wereldwijde ontwikkelde aandelenmarkten verloren afgelopen week 1,0% in lokale valuta. Aandelen van opkomende markten hielden met een min van 0,1% de schade beperkt.

Groeiaandelen staan onder druk dit jaar

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Europese rentes stijgen hard

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Europese rente maakt forse sprong

De aanhoudend hoge inflatie zorgde in Europa voor een forse stijging van de rente. De Duitse 10-jaarsrente steeg in een week met ruim 20 basispunten en bedraagt nu 1,3%. Ook de Europese swaprente steeg fors en ligt nu boven de 2,0% - een niveau dat voor het laatst begin 2014 werd gezien. De rentestijging van afgelopen week was ook de grootste rentestijging sinds medio 2015. Destijds zorgde de Griekse schuldenproblematiek voor onrust over de houdbaarheid van de euro. De risico-opslagen van verschillende Zuid-Europese landen stegen afgelopen week ook. In de Verenigde Staten volgde de Amerikaanse rente de Europese trend. De 10-jaars rente in de Verenigde Staten bedraagt nu 2,99%. Door de rentestijgingen noteerden vastrentende waarden over de hele linie lager. Staatsobligaties in de eurozone verloren 1,3%, kredietobligaties in euro verloren 1,2% en ook wereldwijde ILB’s noteerden 1,2% lager. EMD in lokale valuta was de enige vastrentende waardencategorie die met een weekrendement van 0,0% niet in de min eindigde.

Energie zet grondstoffen hoger

Het gedeeltelijke importverbod op Russische olie dat de EU afgelopen week overeenkwam zette de prijs voor een vat Brentolie op $119,7, na eerder terug te zijn gevallen na aanhoudende bezwaren van Hongarije tegen deze maatregel. De prijsstijging bleef waarschijnlijk beperkt door het nieuws dat de OPEC+ het Russische quotum –vanwege het Europese importverbod – niet zou meewegen in de totale productie. Hierdoor ontstond ruimte voor onder andere Saudi-Arabië de productie te verhogen. Landbouwproducten verloren ruim 5,4% in waarde. Nieuws dat de Australische graanoogst naar verwachting groter dan verwacht zal uitpakken, zorgde voor verlichting. De brede grondstoffenindex noteerde per saldo 2,0% hoger. Op valutamarkten waren de uitslagen ondanks de rentestijging in Europa beperkt. Een euro kost nu 1,07 Amerikaanse dollars.

Sterke divergentie grondstoffen

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Week en Ytd rendementen beleggingscategorieën

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Overzichtstabel rendementen

Niveaus financiële markten

Deel deze pagina