Fed geeft prioriteit aan inflatiebestrijding

Problemen in productieketens houden aan

De verstoringen in de Amerikaanse productieketens houden aan. Dat blijkt uit de laatste inkoopmanagersindex (ISM-manufacturing). Deze belangrijke graadmeter voor de bedrijvigheid in de Amerikaanse industrie daalde tegen de verwachting in van 57,1 naar 55,4. Zowel aan de vraag- als aan de aanbodkant was sprake van een verslechtering. De lockdowns in China en de oorlog in Oekraïne versterkten de problemen in de productieketens. Zo merkte een ondernemer op dat ”due to electronic-component supply-chain issues, production output has been lower than normal. Backlog is growing due to supply-chain issues”. De aanhoudende tekorten en problemen betekenen dat het bedrijfsleven weinig zicht heeft op een matiging van de goederenprijzen. De ISM prices paid bleef met 84,6 dan ook historisch hoog. Dit duidt er op dat de inflatoire druk vanuit de industriële sector hoog blijft. Daarnaast kampt het bedrijfsleven met een tekort een arbeidskrachten. Ondanks al deze problemen overheerst toch het optimisme over de toekomst. Het ISM-niveau van 55,4 duidt op een aanhoudend robuuste economische groei.

ISM prices paid wijst op aanhoudend hoge inflatie

Bron: Bloomberg, Achmea IM

“This will be a complete import ban on all Russian oil, seaborne and pipeline, crude and refined,”

Europese Commissie voorzitter Ursula von der Leyen

EU wil importverbod op Russische olie

De spanningen tussen Rusland en het Westen over de oorlog in Oekraïne liepen verder op. De Europese Commissie heeft alweer het zesde sanctiepakket tegen Rusland voorgesteld. Het belangrijkste onderdeel is een algeheel importverbod van Russische olie. Dit stuit echter op verzet van een aantal lidstaten, vooral Hongarije ligt dwars. De EU is de belangrijkste afnemer van Russische olie. In 2021 kwam 27% van de EU-olie-import uit Rusland. De afhankelijkheid van de EU van Russische olie is dus groot. De EU verwacht echter de olie uit andere landen te kunnen importeren. Over de effectiviteit van de maatregel wordt getwijfeld. De olieprijs zal hierdoor stijgen, wat de Europese economie raakt. Door de hogere prijzen kunnen de Russische olie-inkomsten per saldo zelfs toenemen. Ook kan Rusland de olie–export verleggen naar Azië. Onder meer India heeft al aangegeven tegen een forse korting meer Russische olie te willen kopen. Daarnaast is de EU kwetsbaar voor Russische tegensancties. Vooral het verder dichtdraaien van de gaskraan kan zeer pijnlijk uitpakken voor de EU. De alternatieven voor Russisch gas zijn beperkt. Andere onderdelen van het sanctiepakket zijn meer maatregelen tegen het Russische bankwezen, individuen en media. Zo wil de EU onder meer Sberbank afsluiten van SWIFT.

Fed verhoogt beleidsrente met 50 basispunten

Zoals verwacht verhoogde de Amerikaanse centrale bank (Fed) de beleidsrente met 50 basispunten naar een bandbreedte van 0,75% tot 1,0%. De laatste keer dat de Fed de beleidsrente met een stap van 50 basispunten verhoogde was in 2000. De belangrijkste reden voor deze forse rentestap is de combinatie van een hoge inflatie met een krappe arbeidsmarkt. De inflatie bedraagt momenteel 8,5% en dat holt de koopkracht van de Amerikaanse consument uit. Fed-president Powell opende de persconferentie daarom met een boodschap aan het Amerikaanse volk: “Inflation is much too high and we understand the hardship it is causing, and we’re moving expeditiously to bring it back down.” Met deze woorden benadrukte Powell het belang van inflatiebestrijding. De beleidsrente wordt ook in juni en juli met waarschijnlijk 50 basispunten verhoogd. Een rentestap van 75-basispunten is momenteel niet aan de orde. De Fed gaat daarnaast vanaf juni de balans geleidelijk verkorten. Alles wijst dus op een snelle normalisatie van het monetair beleid. Hierdoor lopen de leenkosten op en wordt er liquiditeit uit het systeem gehaald. Dit brengt risico’s met zich mee voor de economie. Hoewel de Fed inzet op een zachte landing bestaat het risico met een recessie als gevolg. Niet ingrijpen is volgens Powell echter geen optie.

Fed is behind the curve

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Deel deze pagina