Forsere renteverhogingen in het verschiet
Renteverhoging ECB in juli niet meer ondenkbaar
Het definitieve inflatiecijfer (CPI) voor de eurozone viel 0,1% lager uit op 7,4% jaar-op-jaar. De Duitse producentenprijzen (PPI) daarentegen stegen in maart boven verwachting met 4,9% op maandbasis. Jaar-op-jaar liep de stijging van de PPI hierdoor op van 25,9% naar 30,9%. De inflatieontwikkelingen bezorgen centrale banken kopzorgen. Te meer nu de economische groeivooruitzichten afnemen. Waar Christine Lagarde, president van de ECB, twee weken geleden nog liet weten dat het te vroeg is voor een renteverhoging, is de kans op een renteverhoging in juli niet meer ondenkbaar. Lagarde verwacht namelijk dat de inflatie aan het eind van het jaar twee keer zo hoog is als de inflatiedoelstelling. Er wordt nu een eerste renteverhoging door de ECB ingeprijsd in juli. Meerdere ECB-leden, waaronder de dovish vice-president Luis de Guindos, gaven afgelopen week aan dat dit inderdaad mogelijk is. Op de rentemarkten wordt voor dit jaar een stijging van de depositorente ingeprijsd van circa 85 basispunten, waardoor deze in oktober al boven de nul uitkomt. Het einde van het tijdperk van negatieve rentes in de eurozone lijkt in zicht.
Duitse producentenprijsinflatie door het dak
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Sterke stijging ingeprijsde beleidsrente Fed
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Fed hint op nog snellere rentenormalisatie
Ook in de Verenigde Staten blijft de aanhoudend hoge inflatie een bron van zorg. Fed-president Jerome Powell vindt vooral de oververhitte arbeidsmarkt zorgelijk. De vraag naar personeel is in de woorden van Powell: “too hot -- you know, it is unsustainably hot”. Het gevaar van deze krapte in combinatie met de gestegen inflatie is de zogenaamde loon-prijsspiraal. Werknemers eisen hogere lonen en vervolgens jagen de hogere lonen de inflatie verder op, omdat bedrijven de hogere loonkosten op hun beurt doorberekenen. Jerome Powell voorziet dan ook een nog sneller pad van renteverhogingen. Een verhoging van 50 basispunten in mei ligt op tafel, en ook in juni, juli en september is een dergelijke verhoging kansrijk. James Bullard, president van de St. Louis Fed, sluit zelfs een verhoging van 75 basispunten in mei niet uit. Deze verkrappingscyclus van de Fed lijkt de snelste te worden sinds 1994.
Economische groeiprognoses teruggeschroefd
De hoge inflatie en de oplopende rentes tasten de economische vooruitzichten aan. De Europese en Japanse inkoopmanagersindices tonen vooralsnog alleen een afname van de bedrijvigheid in de industrie. De dienstensector in deze regio’s laat juist herstel zien. Deze profiteert van de verdere afname van de corona-beheersingsmaatregelen. Het beeld bij de Amerikaanse en Britse inkoopmanagers is juist precies omgekeerd. Voor de rest van het jaar staan de economische vooruitzichten echter wereldwijd onder druk. Zo stelden zowel de Wereldbank als het IMF de groeiprognoses neerwaarts bij. Het IMF stelde de groei van de wereldeconomie over 2022 bij van 4,6% naar 3,8% en de Wereldbank van 4,1% naar 3,2%. Door de oorlog in Oekraïne stijgen wereldwijd de voedsel- en energieprijzen. Daarnaast wordt de monetaire ondersteuning in grote delen van de wereld steeds verder afgebouwd. In sommige regio’s, zoals in China, zijn de coronabeheersingsmaatregelen aangescherpt. Dit raakt vervolgens weer de aanvoer- en productieketens. Het IMF verhoogde de inflatieverwachtingen over 2022 van 3,9% naar 5,7% voor de ontwikkelde landen en van 5,9% naar 8,7% voor de opkomende landen.