Negatieve rendementen
Aandelen in de min
De verwachting dat centrale banken de beleidsrentes sneller gaan verhogen, zorgt voor onrust onder beleggers. Afgelopen week deden de aandelenmarkten daardoor weer een stap terug. Aandelen hebben hierdoor alweer een groot deel van het herstel in maart tenietgedaan. Wereldwijde aandelen eindigden de week met een min van 2,3% in lokale valuta. Alleen Japanse aandelen wisten de dans te ontspringen en eindigden wel in het groen. Deze aandelen profiteerden van de aanhoudende daling van de Japanse yen, aangezien een groot deel van deze aandelen actief zijn in de exportsector. Alle sectoren eindigden de week in de min. De sector energie doet het dit jaar nog wel steeds het beste met een plus van 21% in Amerikaanse dollar.
Aandelenherstel grotendeels tenietgedaan
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Amerikaanse hypotheekrente door het dak
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Amerikaanse 10-jaarsrente flirt met 3%-grens
Het vooruitzicht van snellere renteverhogingen door de ECB en Fed zorgde voor oplopende rentes. De Duitse 10-jaarsrente steeg met 13 basispunten naar 0,97% en hikt nadrukkelijk tegen de 1%-grens aan. De Amerikaanse 10-jaarsrente steeg minder hard en eindigde de week op 2,9%. Gedurende de week bereikte deze nog een niveau van 2,98%. De rentes op de kortere looptijden liepen harder op, waardoor zowel de Amerikaanse als de Duitse rentetermijnstructuur vervlakte. Door de oplopende risicovrije rentes lopen ook de hypotheekrentes in recordtempo op. Zo steeg de Amerikaanse 30-jaarshypotheekrente boven de 5%, het hoogste niveau sinds 2010. Door de stijgende risicovrije rentes en de oplopende risico-opslagen eindigden zowel de risicovrije obligaties als de risicovolle vastrentende waarden de week in de min.
Appreciatie Amerikaanse dollar
De verwachte snellere rentenormalisatie door de Fed zorgde voor een verdere appreciatie van de Amerikaanse dollar. Deze munt staat nu op het hoogste niveau sinds het begin van de coronacrisis. Door de daling van de meeste grondstofprijzen afgelopen week steeg de Amerikaanse dollar vooral sterk in waarde ten opzichte van de valuta’s van grondstof exporterende landen, zoals Noorwegen en Australië. De stijging ten opzichte van de euro was relatief beperkt. Voor de zevende week op rij steeg de Amerikaanse dollar ten opzichte van de Japanse yen. De Japanse yen bereikte de laagste koers ten opzichte van de Amerikaanse dollar sinds 2002. In tegenstelling tot de meeste andere centrale banken houdt de Japanse centrale bank (BoJ) vast aan een ruim monetair beleid. Zo koopt de BoJ ongelimiteerd staatsobligaties op om te voorkomen dat de 10-jaarsrente boven de 0,25% uitkomt.