Divergentie op de aandelenmarkten

Geen herstel voor Chinese aandelenmarkt

Op de aandelenmarkten houdt de divergentie aan tussen de ontwikkelde landen en de opkomende landen. De ontwikkelde landen (MSCI World) noteerden een winst van 0,6% in euro gemeten. De opkomende landen (MSCI EM) noteerden echter een verlies in euro van 1,1%. Het positieve sentiment in de ontwikkelde landen wordt ondersteund door het ruime monetaire beleid, de goede bedrijfsresultaten en het sterke economische herstel. In de opkomende landen blijft vooral China een bron van zorg. De overheid grijpt al enige tijd hard in bij (beursgenoteerde) bedrijven. Afgelopen week werd duidelijk dat hier voorlopig geen einde aan komt. De overheid komt met plannen voor nieuwe strenge regels ten aanzien van mededinging, technologie en nationale veiligheid. Bestaande regulering met betrekking tot onder meer innovatie en onderwijs wordt aangescherpt. Veel Chinese beursgenoteerde bedrijven worden hierdoor direct in hun bedrijfsmodel geraakt. Herstel op de Chinese aandelenmarkten blijft dan ook uit. Dat in China de deltavariant van het coronavirus om zich heen grijpt, draagt ook niet bij aan het sentiment. De opleving van het virus noopt de overheid tot nieuwe beheersingsmaatregelen.

Chinese aandelenmarkt in de problemen

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Spreads periferie eurozone (versus Duitse 10-jaarsrente)

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Kapitaalmarktrentes blijven laag

Na een sterke rentedaling in juli, bewegen de kapitaalmarktrentes in augustus zijwaarts. De Duitse 10-jaarsrente daalde afgelopen week licht van -0,46% naar -0,47%. De Amerikaanse 10-jaarsrente daalde van 1,30% naar 1,28%. Daarmee blijven de kapitaalmarktrentes van deze traditionele safe haven landen historisch laag. In de eurozone liggen de rentes van alle landen op bodemniveaus. Met dank aan de opkoopprogramma’s van de ECB. De Italiaanse 10-jaarsrente schommelt rond 0,55%. De Griekse rente is niet veel hoger. De spreads ten opzichte van Duitsland van deze landen naderen de 100 basispunten. De Italiaanse regering heeft inmiddels zoveel geld in kas dat het afgelopen week een geplande veiling van nieuwe staatsobligaties afblies.

Prijzen agrarische grondstoffen in de lift

De brede grondstoffenindex (GSCI) sloot de week af met een geringe winst van 0,4% in euro gemeten. Het year-to-date rendement in euro steeg daardoor naar 34,4%. De olieprijs was volatiel, maar sloot de week vrijwel ongewijzigd af op $70,6 voor een vat Brentolie. Basismetalen en agrarische grondstoffen hadden een goede week. Zo steeg de prijs van tarwe met 6%. De oplopende tarweprijs wordt veroorzaakt door extreem weer in Rusland en Canada. Dat zijn twee van de belangrijkste producenten en exporteurs van tarwe. De Russische oogst valt tegen door hevige kou in de afgelopen winter. In Canada zorgen juist de extreme hitte en droogte van deze zomer voor problemen. Afgelopen week werd bekend dat het Amerikaanse ministerie voor landbouw de verwachtingen voor zowel de Russische als Canadese tarweproductie sterk verlaagt. De prijs voor Amerikaanse tarwe schoot daardoor omhoog.

Prijs tarwe stijgt door angst voor misoogsten

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Week en Ytd rendementen beleggingscategorieën

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Overzichtstabel rendementen

Niveaus financiële markten

image
image

Deel deze pagina