Opvallend
Betrekkelijke rust
Trump maakt een ommezwaai
De week begon waarmee de vorige werd afgesloten. President Trump blijft, tot onvrede van beleggers, onverminderde druk uitoefenen op de voorzitter van de Federal Reserve Jerome Powell. De Amerikaanse beleidsrente is te hoog en dat remt de economie te veel af volgens Trump. Powell aan de andere kant ziet de importheffingen als groot risico op inflatie. Beleggers zijn vooral huiverig over de aantasting van de onafhankelijkheid van de centrale bank, die cruciaal is voor de geloofwaardigheid van het instituut en haar beleid. Maar vanaf dinsdag draaide het sentiment nadat Trump de kritiek richting Jerome Powell afzwakte. Daarnaast reageerden beleggers tevreden op de mogelijke de-escalatie van het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China. Bovendien lijken er deals op handen met Japan, India en Zuid-Korea om importtarieven te verlagen. Zodoende vonden aandelenkoersen hun weg omhoog. Ontwikkelde markten noteerden een winst van 4,2%. Beleggers hopen dat de handelsoorlog misschien toch minder grote gevolgen heeft dan eerder werd gevreesd.
Aandelen tonen herstel

Bron: Bloomberg, Achmea IM
Vertrouwensindicatoren onderuit

Bron: Bloomberg, Achmea IM
Vertrouwen krijgt een knauw
Het onvoorspelbare handelsbeleid van de Amerikaanse president zorgt ook voor grote onzekerheid bij bedrijven. En waar het ondernemersvertrouwen in maart nog steeg, zakte dit in april weer weg. Zowel in de Verenigde Staten als in de eurozone daalde het vertrouwen onder de inkoopmanagers (Purchasing Managers’ Index). Met name in de dienstensector daalden de PMI-cijfers harder dan verwacht. Het vertrouwen in de Europese maakindustrie (Manufacturing PMI) steeg nipt, gesteund door grote investeringen in onder meer defensie en infrastructuur. Toch lijkt het groeimomentum af te zwakken. Waar de Europese industrie vorige maand nog een flinke impuls kreeg, leidt dat vooralsnog niet tot een langdurige opleving. De economische stagnatie in de eurozone lijkt daarmee aan te houden. Dit komt ook tot uiting in de nieuwste ramingen van het IMF. Die voorzien slechts een economisch groei van 0,8% voor de eurozone. Duitsland kan zelfs helemaal niet op economisch groei rekenen en de groeiverwachting van Verenigde Staten is met 1,8% bijna een procent lager dan in de raming uit januari.
Obligatiemarkten in rustiger vaarwater
De obligatiekoersen schieten de laatste weken op en neer. Afgelopen week bewogen de kapitaalmarktrentes min of meer zijwaarts of daalden licht. De betrekkelijke rust zorgde er voor dat kredietopslagen enigszins verkrapten. Daarmee eindigden alle obligatiecategorieën deze week in het groen. Risicovolle highyieldobligaties en staatsobligaties uit opkomende landen (EMD) profiteerden relatief het meest. Op de valutamarkten zakte de Amerikaanse dollar in het begin van de week verder weg tegen de euro, maar sloot door een sterk herstel per saldo onveranderd af. De goudprijs doorbrak dinsdag bijna de grens van $3.500 per troy ounce. Het herstel op de aandelenmarkten ging echter gepaard met een terugval in de goudprijs. Die leverde daardoor per saldo 1% in , maar noteert nog al altijd 24% hoger dan aan begin van het jaar. Ook energiegrondstoffen stonden onder druk. De olieprijs daalde 1,6% en een vat Brentolie kostte vrijdagmiddag nog slechts $66,9.
Dollars out, goud in

Bron: Bloomberg, Achmea IM
Achmea Investment Management
Investment Strategy
Postadres Postbus 866, 3700 AW Zeist
Bezoekadres Handelsweg 2, 3707 NH Zeist