Opvallend
Fed onder vuur
Trump richt zijn pijlen op de Fed
De storm rondom het handelsbeleid van de Amerikaanse president Trump is nog maar net enigszins geluwd, of hij heeft alweer een nieuw doelwit in het vizier. Afgelopen week heropende hij in harde bewoordingen de aanval op Fed-voorzitter Jerome Powell. Volgens Trump moet de Amerikaanse beleidsrente fors worden verlaagd om de economie te stimuleren. Powell ziet in de forse importtarieven echter een groot risico voor de inflatie en weigert hier gehoor aan te geven. Trump ziet Powell dan ook het liefst zo snel mogelijk vertrekken. Met zijn aanval op Powell ondermijnt Trump de onafhankelijkheid van de Amerikaanse centrale bank, een fundament onder een geloofwaardig monetair beleid. Ondertussen wordt de negatieve impact van Trump’s ‘Liberation Day’ op het ondernemersvertrouwen zichtbaar. Zo daalde de Philadelphia Fed Business Outlook van 12,5 naar -26,4. Dat is fors lager dan analisten hadden verwacht.
Het Amerikaanse ondernemersvertrouwen keldert

Bron: Bloomberg, Achmea IM
ECB verlaagt de beleidsrente

Bron: Bloomberg, Achmea IM
ECB maakt zich zorgen om handelsoorlog
De escalatie van de handelsspanningen was het belangrijkste thema in de beleidsvergadering van de ECB. Zoals verwacht werd de beleidsrente met 25 basispunten verlaagd naar 2,25%. Dit was de zevende renteverlaging op rij. Na de vorige vergadering hintten meerdere ECB-leden nog op een pauze. De centrale bank vreest nu echter de negatieve effecten van de handelsoorlog. Vooral de uitzonderlijk grote onzekerheid rondom het handelsbeleid van Trump baart de ECB zorgen. Het handelsconflict zal de economie van de eurozone negatief raken. In de begeleidende tekst bij het rentebesluit werd voor het eerst in jaren de passage geschrapt dat het monetaire beleid ‘verkrappend’ is. In deze tijd van grote onzekerheid zijn dergelijke termen volgens ECB-president Christine Lagarde betekenisloos. Daarnaast gaf ze aan dat de ECB klaarstaat om bij hernieuwde schokken in te grijpen. De huidige onrust onderstreept volgens Lagarde ook het belang van het versterken van de fundamenten van de Europese economie. Volgens Lagarde moet de EU haast maken met economische hervormingen.
Relatieve rust op de financiële markten
Het was een relatief rustige week na alle onrust van de afgelopen periode. Dit was onder meer zichtbaar in de daling van de impliciete volatiliteit op de optiemarkten. Zo viel de Amerikaanse VIX, een maatstaf voor de impliciete volatiliteit van de S&P500, terug van 41 tot onder de 30. Desondanks sloten de Amerikaanse aandelen de week wel weer met verlies af. Dit kwam onder meer door verliezen bij de grote Amerikaanse technologiebedrijven. Die werden onder meer geraakt door een Amerikaans exportverbod van Nvidia’s H20-chips naar China. Europese en Japanse aandelen sloten de week wel in het groen af. De Amerikaanse staatsobligaties krabbelden wat op. De 10-jaarsrente daalde van 4,5% naar 4,3%. Daarmee lijkt de rust op de Amerikaanse obligatiemarkt wat terug te keren. Ook de eurozone obligatiemarkten hadden een goede week. De rentes op zowel staats- als kredietobligaties daalden. Op de grondstoffenmarkten zette goud zijn opmars door. Het edelmetaal sloot boven de $3.300 per troy ounce. Daarmee lag de prijs bijna 5% hoger dan de week ervoor. Ook de olieprijs zat in de lift. De Amerikaanse dollar stabiliseerde en handhaafde zich op 1,14 versus de euro.
Implied volatility aandelenmarkten omlaag

Bron: Bloomberg, Achmea IM
Achmea Investment Management
Investment Strategy
Postadres Postbus 866, 3700 AW Zeist
Bezoekadres Handelsweg 2, 3707 NH Zeist