Opvallend
Wereldeconomie zet zich schrap voor Liberation Day
Amerikaans consumentenvertrouwen daalt verder
Aanstaande woensdag 2 april worden de door de Amerikaanse president Trump aangekondigde wederkerige importheffingen onthuld. Deze importheffingen zijn bedoeld om de vermeend oneerlijke belastingen (bijv. btw) op Amerikaanse import te compenseren. De precieze hoogte en vorm van de importheffingen zijn nog onduidelijk, maar de consensus is dat het zal leiden tot een hogere Amerikaanse inflatie en lagere Amerikaanse groei. Een belangrijke factor in hoe het beleid van Trump voor de economie uitpakt, is de Amerikaanse consument. In de aanloop naar de aankondiging van de maatregelen kijkt/keek men met argusogen naar de ontwikkeling van het consumentenvertrouwen. Zowel de University of Michigan Consumer Sentiment Index (van 57.9 naar 57.0) als de Conference Board Consumer Confidence Index (van 98,3 naar 92,9) daalden afgelopen maand sterker dan economen hadden verwacht. Opvallend genoeg zijn de ingeprijsdeinflatieverwachtingen nog nauwelijks gestegen. Onderliggend valt echter wel een effect te zien. Democraten verwachten dat het beleid van Trump zal leiden tot een forse verhoging van de inflatie. Republikeinen verwachten daarentegen het omgekeerde: een forse daling.
Amerikaans consumentenvertrouwen erodeert

Bron: Bloomberg, Achmea IM
Europese manufacturing PMI klimt uit het dal

Bron: Bloomberg, Achmea IM
Sentiment Europese industrie vindt weg naar boven
De Europese industrie kijkt weer voorzichtig naar boven, ondanks dat de Europese economie zich opmaakt voor een nieuwe ronde Amerikaanse importheffingen. Naast de eerder genoemde wederkerige heffingen, is een heffing van 25% op auto’s al aangekondigd.. De combinatie van aangekondigde Europese investeringen in defensie en infrastructuur en grotere bereidheid om de begrotingsdiscipline los te laten, lijken weer momentum aan de gekwelde Europese industrie te geven. Sinds het aantreden van Trump in januari zijn Europese defensieaandelen in euro’s met circa 24% gestegen. In het kielzog van deze ontwikkeling lijkt ook het sentiment in de Europese industriële sector iets te draaien. De inkoopmanagersindex voor de industrie in de eurozone deed het beter dan verwacht en steeg naar 48,7. Dat is nog steeds onder de 50, het niveau dat wijst op groei, maar het is de hoogste notering in bijna twee jaar.
Aandelenmarkten doen stap terug in afwachting van Amerikaanse importheffingen
Het sentiment op financiële markten in de aanloop naar Liberation Day was onmiskenbaar gespannen. Wereldwijde aandelenindices noteerden over de hele linie lager. De wereldwijde aandelenindex van ontwikkelde markten noteerde 1,4% lager in lokale valuta, terwijl de index van aandelen opkomende markten 0,8% verloor. Op de kapitaalmarkten daalde de Duitse 10-jaars rente licht naar 2,73%, terwijl de Amerikaanse 10-jaarsrente bleef hangen op 4,25%. De voor het monetair beleid van de Fed belangrijke Core PCE Price Index kwam uit op 2,8% (j-o-j), terwijl 2,7% werd verwacht. Dit verkleint de kans dat de Fed de rente verlaagt als de Amerikaanse economie door het beleid van de regering Trump verder onder druk komt te staan. Door de onzekerheid wist de goudprijs opnieuw een record neer te zetten. Momenteel betaalt men ruim $3.080 per troy ounce voor het edelmetaal.
Amerikaanse kerninflatie wil maar niet dalen

Bron: Bloomberg, Achmea IM
Achmea Investment Management
Investment Strategy
Postadres Postbus 866, 3700 AW Zeist
Bezoekadres Handelsweg 2, 3707 NH Zeist