Verder volgens...
200

Chinees vuurwerk
Jarenlang golden Chinese aandelen als een no-go area. Een daling van circa 60% in waarde sinds de piek in 2021, een ondoorzichtige overheid, verdwenen CEO’s en een instortende vastgoedmarkt. Het lijstje met rode vlaggen was eindeloos. Maar wie hierdoor met een grote boog om China heenliep, heeft afgelopen jaar grote koerswinsten laten liggen. Zo hielden Chinese aandelen met een stijging van gemiddeld circa 50% over de afgelopen 12 maanden wereldwijde aandelen ver achter zich. Chinese technologie-aandelen deden daar zelfs nog een schepje bovenop. Vuurwerk dus op de Chinese aandelenmarkten. Dit koersherstel heeft meerdere oorzaken.
Terwijl de Amerikaanse politiek zich momenteel richt op handelsbarrières, kiest China voor budgettaire en monetaire stimulering van de economie. Het land verhoogde zijn begrotingstekort tot 4% van het bruto binnenlands product (bbp), het hoogste niveau in 30 jaar. De centrale bank hint daarnaast op verdere renteverlagingen en een versoepeling van de reservevereisten voor banken om de groei aan te jagen.
President Xi’s regering blijft vasthouden aan een groeidoel van 5% in 2025, ondanks het risico van een handelsoorlog met de Verenigde Staten. Premier Li Qiang heeft expliciet aangegeven dat stimulering van binnenlandse consumptie topprioriteit is. Aangezien Chinese huishoudens momenteel slechts circa 40% van het bbp besteden, valt daar veel te winnen.
De Chinese overheid gaf jarenlang het signaal af dat het de techsector wantrouwde. Maar recent lijkt de wind gedraaid. President Xi’s ontmoeting met topondernemers, waaronder Jack Ma en de CEO’s van Huawei en BYD, was een duidelijke boodschap: innovatie krijgt weer de ruimte.
Bovendien bewijst China dat het niet langer een tweederangs speler is op het gebied van technologie. Het DeepSeek AI-model levert prestaties vergelijkbaar met de modellen van OpenAI, maar tegen een fractie van de kosten. Dit ondermijnt het Amerikaanse AI-voordeel, dat sterk afhankelijk was van dure Nvidia-chips die China werden ontzegd. Ook in hardware loopt China voorop. BYD heeft Tesla ingehaald als grootste EV-producent, en het Chinese bedrijf CATL domineert de wereldwijde batterijmarkt. China installeert daarnaast meer robots dan de gehele rest van de wereld samen. En op het gebied van zelfrijdende voertuigen lijkt Baidu verder dan Alphabet’s Waymo. Dit alles past in een breder plaatje: de strategie van China strategie verschuift van vastgoed en beton naar hightech en innovatie.
Zijn Chinese aandelen dan zonder risico? Absoluut niet. Transparantie blijft een probleem. De overheid kan plotseling ingrijpen en geopolitieke spanningen kunnen snel escaleren. Maar de gemiddeld genomen aanzienlijk lagere aandelenwaardering van Chinese (tech)aandelen in vergelijking met die van de Amerikaanse tegenhangers, biedt een zekere ‘margin of safety’. En met een grote boog om China heenlopen is ook niet zonder risico. Namelijk het risico op een significante ‘opportunity loss’. Chinese aandelen zijn dan ook niet langer ‘onbelegbaar’, maar eerder juist onmisbaar in de portefeuille.
Chinese (tech)aandelen in de lift

Bron: Bloomberg, Achmea IM
In 'Verder volgens...' duiden de auteurs op persoonlijke titel financiële thema's.
Deze week geschreven door Alex van den Berg Investment Strategist.
Wil je reageren op dit artikel? Mail ons >
Achmea Investment Management
Investment Strategy
Postadres Postbus 866, 3700 AW Zeist
Bezoekadres Handelsweg 2, 3707 NH Zeist