Opvallend
Centrale banken on hold
Fed houdt beleidsrente onveranderd
Alle ogen waren afgelopen week gericht op de Amerikaanse centrale bank (Fed). Zoals verwacht hield deze de beleidsrente onveranderd. Fed-voorzitter Jerome Powell benadrukte de aanhoudende inflatie en de hoge onzekerheid over de economische vooruitzichten. Beide zijn voor een belangrijk deel toe te schrijven aan het (handels)beleid van Donald Trump. De Fed verhoogde de verwachtingen voor de kerninflatie met 0,3% naar 2,8% voor 2025. De mediane Fed-bankier verwacht nog wel twee renteverlagingen dit jaar. Op de obligatiemarkten wordt voorgesorteerd op mogelijk drie renteverlagingen dit jaar. Ook de Japanse, Britse en Zweedse centrale bank hielden de beleidsrentes onveranderd. Alleen de Zwitserse centrale bank verlaagde de beleidsrente. Die ging naar 0,25%, het laagste niveau sinds september 2022. Alle centrale banken worstelen duidelijk met de aanhoudende inflatie(risico’s) en de onzekerheid over de economische groei. Momenteel heeft de inflatie nog steeds de meeste aandacht. Maar nu her en der de groeimotor begint te haperen, kan dat gaan verschuiven. Centrale banken kunnen hierdoor voor een duivels dilemma komen te staan als de risico’s voor de economie meer richting stagflatie verschuiven.
Dit jaar nog 2 of 3 renteverlagingen door de Fed

Bron: Bloomberg, Achmea IM
"Forecasting is always really, really hard. And in the current situation, uncertainty is remarkably high."
Fed-voorzitter Jerome Powell
Economische vooruitzichten neerwaarts bijgesteld
De Amerikaanse economische data geven momenteel nog geen directe reden tot grote zorgen. Zo stegen bijvoorbeeld de industriële productie en de detailhandelsverkopen boven verwachting. Ook oogt de arbeidsmarkt nog steeds robuust. Maar de onzekerheid die met name het handelsbeleid van Trump creëert, begint geleidelijk aan wel het vertrouwen van het bedrijfsleven en de consument aan te tasten. Mede hierdoor worden de economische groeivooruitzichten bijgesteld. Zo verlaagde de Fed de verwachting van de economische groei voor dit jaar van 2,1% naar 1,7%. De OECD verlaagde de prognose voor de wereldwijde economische groei in 2025 van 3,3% naar 3,1%. Voor de Verenigde Staten gaat de OECD uit van een groei van 2,2%, 0,2% lager dan in december werd verwacht. Voor de eurozone werden de groeiverwachtingen over 2025 met 0,3% neerwaarts bijgesteld naar 1%. De verwachte groei voor de Duitse economie bedraagt 0,4% in 2025 en 1,1% in 2026. Nu de weg vrij is voor de grootschalige investeringsplannen in de Duitse krijgsmacht en infrastructuur, kan de Europese economische groei positief verrassen. De groeiverwachtingen voor China werden licht opgehoogd, ondersteund door stimuleringsmaatregelen van de beleidsmakers.
Goudprijs blijft records breken
Wereldwijde aandelen eindigden de week, na vier weken van negatieve rendementen, weer in het groen. Met een winst van 0,8% in lokale valuta is het herstel echter nog niet heel overtuigend. De heersende onzekerheid staat de terugkeer van het optimisme op de aandelenmarkten in de weg. Ook de vastrentende waarden eindigden de week met positieve rendementen. Dit kwam voor het grootste deel door een daling van de kapitaalmarktrentes. De Duitse 10-jaarsrente daalde met 11 basispunten naar 2,77% en de Amerikaanse tegenhanger met 7 basispunten naar 4,25%. Op basismetalen na behaalden alle grondstofsectoren positieve rendementen. Het basismetaal koper liet wel een stijging zien. Koper doet het goed dit jaar, ondersteund door een (verwachte) aantrekkende vraag vanuit China. Maar ook door de vraag vanuit de Verenigde Staten, anticiperend op mogelijke importheffingen op dit metaal. De goudprijs steeg voor de derde week op rij, ondersteund door dalende rentes en aanhoudende geopolitieke onzekerheid. Gedurende de week steeg de goudprijs naar een nieuw record van $3.041 per troy ounce.
Goudprijs stijgt naar nieuw record

Bron: Bloomberg, Achmea IM
Achmea Investment Management
Investment Strategy
Postadres Postbus 866, 3700 AW Zeist
Bezoekadres Handelsweg 2, 3707 NH Zeist